ОКО 30.000 пацијената годишње у Србији оде на опоравак на бањско лечење, али на овакав вид бесплатног лечења могу да рачунају само најтежи болесници.

Лекари опште праксе радо и веома често својим пацијентима препоручују бањски опоравак, али у неки рехабилитациони центар бесплатно могу да оду само најтежи болесници и то, најчешће, после операције. Тачније, једини изузетак су дијабетичари који имају право да једном у пет година оду на опоравак у Врњачку Бању. Истина, сваке године може да оде и шећераш који четири пута дневно користи инсулин, па им у "Меркуру" поправе опште стање, а нутриционисти их обуче како да се правилно хране. Право да, практично, увек оду у бању имају и деца гојазна или оболела од високог шећера.

Остали болесници на бесплатну бању могу да рачунају само уколико дођу у тешко здравствено стање или после операције. Још конкретније - бањско лечење може да се добије само за шест болести. То су: неуролошка обољења (али не Паркинсонова болест), болести срца и крвних судова, нека реуматска обољења, обољења респираторног система, ендокринолошка (дијабетес), повреде и обољења локомоторног система.

Међутим, и ови болесници могу да рачунају на бању само уколико њихове друге болести нису контраиндиковане. Рецимо, бањско лечење не може да добије ни под којим условима особа која је психотична, има епи-нападе, болести зависности, акутна инфективна обољења, туберколозу, емболију плућа, акутан реуматизам и, наравно, труднице.

- Сваки лекар опште праксе хроничном болеснику може да препоручи бањско лечење, али може да оде само онај коме то одобри комисија - кажу у РФЗО.

На бесплатно бањско лечење се, најчешће, одлази право из болнице после тешке операције кичме, екстремитета или кука, као и после шлога и срчаног удара, дијабетичари или оболели од тешког облика псоријазе.

Процедура је, обично, следећа: уз отпусну листу добија се препорука да се лечење настави у бањи, комисија РФЗО то одобри и пацијент право из болнице одлази у лечилиште. Међутим, уколико се догоди да је човек оперисао кичму и ортопед препоручи бањски опоравак, а упоредо има и паркинсонову болест за коју и неуролог препоручује бању - овај човек неће отићи у рехабилитациони центар, него кући. Јер, оболели од Паркинсонове болести немају право на бању.

Дакле, сви који су добили препоруку лекара опште праксе за бањско лечење треба да оду на преглед код двоје специјалиста и да са овом документацијом поднесу молбу комисији РФЗО. Уколико комисија одобри бањско лечење, списак ће бити послат одговарајућој бањи која ће пацијента позвати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У четвртак истиче рок за плаћање треће рате пореза на имовину

Треба имати у виду да пацијенти не могу да бирају бању у коју ће ићи на опоравак, јер могу да оду само у ону у којој се лечи конкретна болест и налази се на територији на којој станује болесник. Фонд ПИО једном годишње шаље око 35.000 корисника на опоравак, али је рок за пријављивање био до 12. јуна. Фонд ПИО је потписао уговор са 24 бање о бенефицираном опоравку на рате, па је то још једна могућност да се оде на лечење.

МЕСЕЦ ДАНА ОПОРАВКА

ОКО 30.000 пацијената (неки су отишли више пута) боравило је бесплатно у бањама Србије, а остали су од 30 до 60 дана. Просек опоравка је 25 дана, а комисија је на лицу места у 45 одсто случајева продужила трајање лечења које је препоручила комисија РФЗО.