ЏИХАДИСТИ са Косова из редова Исламске државе, који су наставили борбу у Сирији, формирали су етнички чисту јединицу која је за кратко време стекла епитет најстрашније на сиријским ратиштима. Екстремни Албанци са Косова и из Северне Македоније радо су се одазвали позиву за стварање калифата у Сирији и Ираку, а у јеку рата оружје је носило и до 500 екстремиста.

Број, организација и начин ратовања албанске борбене групе у Сирији није непознат ни Американцима. Како преносе приштински медији, снага и суровост албанских екстремиста забележeни су и у извештају Војне академије и центра за борбу против тероризма САД.

"Последње активно присуство џихадиста из овог региона у Сирији је етничка албанска јединица. Њу чине етнички албански борци који делују око северозападне сиријске провинције Идлиб", наведено је у извештају, чије делове је пренела приштинска "Газета експрес".

Припадници ИД из других земаља Западног Балкана, наводи се, ратују у Сирији уједињени са припадницима других народа, а само Албанци имају своју етнички чисту јединицу, која је добро припремљена и у доброј војној форми. Овај одред има и своју командну структуру, што указује да њихов број није занемарљив.

"За разлику од других земаља Западног Балкана које борцима на страним ратиштима изричу жестоке казне када се врате кући, Приштина је у том погледу толерантна и просечна казна затвора која им се изриче је свега три и по године. Као резултат тога, око 40 одсто осуђених за тероризам на Косову већ је пуштено из затвора", констатује се у америчком безбедносном извештају.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Американци "пуне" Косово џихадистимаНа присуство албанских бораца у редовима ИД и суровост са којом чине злочине указивала је и западна штампа. Наглашавана је и чињеница да је спрам броја становника Косово било највећи извозник бораца за фронтове у Сирији и Ираку. По мобилизацији екстремиста међународно је позонат Качаник, место које је дало више од 30 џихадистичких ратника. Из овог места је и Љавдрим Муџахери, терориста чији су злочини из 2015. године забележени на видео-траци, згрозили свет. Једном јединицом терориста са Косова командовао је и познати Абу Усама ал Албани, који је наводно убијен у Сирији прошле године.

Ратне улоге Албанаца са Косова у Сирији нису новост ни за домаће безбедносне службе.

- Албански терористи ратовали су у околини Алепа, а било их је и у јединицама Ал нусре, наследнице Ал каиде на сиријском ратишту - каже саговорник "Новости" из безбедносних структура. - Екстремни ислам пустио је корене у Качанику и селима на граници Косова и Северне Македоније.


И АМЕРИКА СТРЕПИ ОД ТЕРОРИСТА

РАСПАД ИД у Сирији и повратак бораца је нови велики безбедносни ризик за њихове матичне земље. Посебан проблем су породице џихадиста које су остале без икаквог уточишта на Блиском истоку и које се често злоупотребљавају као параван за кретање екстремиста. Чак и Амбасада САД у Приштини прошле године је упозорила да због повратка џихадиста постоји повећана опасност од терористичких напада на Косову.