Вечити хоће дужи рок

В. Н.

уторак, 13. 08. 2019. у 07:30

Вечити хоће дужи рок

Илустрација / Фото П. Милошевић

Студенти "преболоњци" данас на састанку у Скупштини Србије

СТУДЕНТИМА који су факултет уписали по старом програму, пре увођења "Болоње", неће бити продужен рок за завршетак студија, став је министра просвете Младена Шарчевића. Он је Танјугу рекао да на многим факултетима нема услова за то.

Неколико хиљада "вечитих" академаца сламку спаса тражи сада у скупштинском Одбору за образовање, са чијим члановима данас имају састанак. Коначну одлучу да ли ће добити још једну шансу да окончају студије доноси Скупштина Србије, али досад су се изјашњавали углавном тек када би из Министарства просвете стигла иницијатива или позитивно мишљење.

Ако Скупштина не попусти, "преболоњцима" остаје само септембарски испитни рок да заврше факултете. Због овог проблема они су петицију са више од 3.000 потписа раније предали и министру просвете и Скупштини Србије, али и премијерки и председнику Србије.ПРОЧИТАЈТЕ И:Шарчевић: Нема продужетка рока за старе студенте


Процењује се да у Србији има око 10.000 старих студената, али да нису сви активни. Међу "преболоњцима" је и Верица Ивановић, апсолвент Филозофског факултета, одсека за историју, којој су остала два испита до краја студија.

- Устав нам даје право да завршимо студије како смо их започели. Не може закон да се примењује ретроактивно - каже Ивановићева за "Новости". - Немамо појма шта ће нам понудити и колико ћемо морати да платимо. Знамо само да ће ћемо морати да полажемо додатне испите, а све смо то већ полагали кроз наше озбиљније и обимније предмете. Бар нама, студентима историје, не могу да кажу да је програм по ком смо учили застарео.

Она очекује да ће на дашањем састанку у Скупштини наићи на разумевање посланика.ПОДРШКА ПОСЛАНИКА

ЧЛАН Скуштинског одбора за образовање проф. Марко Атлагић рекао је Танјугу да ће, уколико предлог дође до скупштинског Одбора , подржати студенте:

- Као универзитетски професор борим се за сваког студента. Гледао сам њихове индексе, то су добри студенти, само су морали да раде и уз рад да студирају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Student

13.08.2019. 08:07

Uzmite i pogledajte indekse tih studenata. Većina godinama nije ni izašla na polaganje, a o položenim ispitima i da ne govorimo. A izgovora imaju na hiljade. Ne vidim svrhu produžavati nekome studiranje kada taj student NE ŽELI da završi studije...

Marko

13.08.2019. 12:35

@Student - Nije na nama da susdimo tim studentima. Zakon je na njihovoj strani, a dok je tako, mora im se dati mogućnost da završe studije po programu koji su upisali.

Jelena

13.08.2019. 09:14

Naravno da hoce! Pa, samo trazimo uslove pod kojima smo upisali. Dakle, da nam se ne ukida pravo. A to da nema tehnickih uslova, mozda je i tacno, ali, neka objasni kako ce tehnicki da bude da se proverava dosije preko 3500 samo potpisanih studenata pojedinacno i racunaju ispiti i bodovi. To nije posao? Kod mene i stari i Bolonjci uce iz iste literature, tako da, ako zele, mogu da ppomognu.

Sonja

13.08.2019. 09:30

Bravo za studente, ako na ovaj nacin treba da se postuje Ustav onda samo napred. Podrska za studente, neka zavrse po starom programu.

Ja

13.08.2019. 09:55

Kakav novi rok, ukidanje ogranicenje je jedino zakonito I moralno resenje za ovaj problem.

Mihajilo

13.08.2019. 11:56

Pravo studenata je da završe fakultete po programima koje su i upisali. Država mora da poštuje njihova prava. Poslanici su uz studente, ne znam zašto ministru smeta da se poštuje pravo.