ПРЕВАРЕ ПРЕКО ФАЛШ ПРОФИЛА ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА: Лажне наградне игре маме наивне

Александра Миката

недеља, 11. 08. 2019. у 18:02

ПРЕВАРЕ ПРЕКО ФАЛШ ПРОФИЛА ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА: Лажне наградне игре маме наивне

Илустрација / Depositphotos

"Бизнис" превараната преко фалш профила туристичких агенција. Злоупотребљавају лого фирми и варају преко интернета

ПРЕВАРАНТИ су и овог лета успели да преваре хиљаде наивних грађана и да од њих прикупе драгоцене личне податке које су им сами дали, јер су насели на лажне профиле туристичких агенција и учествовали у непостојећим наградним играма.

Протекле недеље су у туристичкој агенцији "Вива травел" били шокирани доласком бројних грађана који су тражили своје аутобуске карте и бесплатно летовање у Лептокарији (коју ова агенција не продаје). Освојили су их, кажу, наградној игри коју ова агенција никада није организовала. Наиме, преваранти су отворили лажни профил на "Фејсбуку" са логом ове агенције тражећи од људи податке као што су слика личне карте са обе стране на којој се виде све четири ивице. Такође, тражили су од људи да пошаљу фотографију на којој у руци држе натпис "Скрил".

- Када смо схватили да је у питању превара одмах смо обавестили полицију и јавно свуда објавили да је реч о лажној наградној игри - каже Мирко Милановић из "Виве". - Били смо веома изненађени што су грађани наставили да се пријављују за наградну игру за коју смо јасно објавили да је превара! Још више нас чуди што људи нису приметили да на том профилу нема ни једне старије објаве и да то, уопште, није званични профил наше агенције.

Преваранти нису организовали лажну наградну игру само са логом ове агенције, већ су то урадили и са "Аргусом", "Травелендом" и многим другима. Тачније, преваранти краду податке већ годинама!

- Прошле године су име "Сабре" злоупотребили три пута за два месеца - каже Владимир Влахо из ове агенције.

- Пријавили смо полицији и никада није откривено ко су људи који организују лажне игре и за шта користе податке наивних грађана које сакупљају приликом ове преваре. Нормално је што су људи наивни, јер се човек увек нада да ће нешто добити, па из агенције оду разочарани. Нама ови преваранти одузимају време и доводе нас у непријатну ситуацију.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Наши туристи остали без уплаћеног хотела у Хургади

Још је занимљивије да превара још траје и да грађани и даље преварантима могу да шаљу своје податке!

Лажни профили туристичких агенција и демантијиИме агенције "Аргус" је злоупотребљено још у јуну и стотине људи су непознатом броју на вајберу слали све што су им тражили.

- Нас су хаковали на "Инстаграму" и понудили 1.000 ваучера са попустом, између осталог и за Хрватску, коју ми уопште не продајемо - каже Срђан Андрејевић из "Аргуса". - Пријавили смо случај полицији, Туристичкој инспекцији и "Инстаграму". Нико није ухваћен, ништа није откривено, чак је лажни налог и даље активан на "Инстаграму" који га није избрисао иако смо то тражили!

СТАРИЈИ ПОДЛОЖНИЈИ

ЗАНИМЉИВО је да је вредност награде због које су људи били спремни да дају све личне податке и фотографије не прелази 50 евра. Још је занимљивији податак да се ради о људима старијим од 40 година који нису ни проверили да ли је налог лажан, већ су наставили да се пријављују и када је јасно објављено да је реч о превари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Princ

11.08.2019. 19:35

I treba da budu prevareni kad su toliko glupi da ne mogu da prepoznaju tako glupe prevare.