МИРЈАНА Николић из Врања један је од 37 радника који су жртве преваре хрватске агенције "Мадрија", која им је закидала на плати, оставила их без докумената и на крају прекинула сваки контакт са њима. Захваљујући пословодству "Терми Чатеж" и нашој Амбасади у Словенији радници су добили зарађени новац и без проблема се вратили кућама. Многи о томе не желе да говоре јер се плаше да ће их људи осудити јер су били наивни.

Мирјана, међутим, у разговору за "Новости" каже да се боји да нису били упорни и да се нису одлучили за штрајк глађу да се не би изборили за свој новац.

- Знам да многи људи мисле да се овакве ствари дешавају само наивнима. Мој пример, али и пример колега из Словеније говори да се овакве ствари дешавају и када је реч о провереним агенцијама - започиње Мирјана причу.

Она је месец дана проверавала фирму, пријавила се за посао собарице и све је деловало изузетно озбиљно. Пристојна плата, агенција са одличним референцама и обећани услови рада учинили су да осим што се она одлучила да крене, са њом пође и деветнаестогодишњи син који је професионални кувар, као и рођака која је радила исто као собарица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗИГРАЛА ИХ ХРВАТСКА АГЕНЦИЈА: Преварени радници штрајкују глађу у термама Чатеж

- Договор је био једноставан, уговор, боравишна и радна дозвола, радно време од осам сати, плаћање прековременог рада. У почетку је све деловало идеално. Добро сам прочитала уговор и прионула на посао - каже Мирјана.

Она је у Словенију стигла 29. маја а већ код прве плате су настали проблеми. Радници су причали да им се и раније закидало на исплатама али по 50 евра, међутим сада су плате биле исплаћене "на руке" и готово преполовљене. Клупко је почело да се одмотава и врло брзо је откривено да је реч о превари.

Мирјана Николић


- Многи радници су одлучили да се врате кућама прихватајући здраво за готово. Нас 12, од којих седморо из Србије, истрајали смо у тој борби - каже Мирјана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РЕШЕЊЕ ЗА ПРЕВАРЕНЕ СРПСКЕ РАДНИКЕ: "Терме Чатеж" исплатиће зараде

На крају додаје да није било људи из наше Амбасаде многи би имали озбиљнијих проблема, јер су веровали да ће послодавци решити папирологију око пријава радника и добијања радне дозволе.

Подсећамо, након петодневног штрајка глађу, агонија радника завршена је тако што су "Терме Чатеж" исплатиле заостале зараде, које им је дуговала хрватска агенција. Ово предузеће преузело је на себе решавање проблема са спорном агенцијом.


ДОБРЕ ЗАРАДЕ

ЗАРАДЕ које су обећане радницима кретале су се од 600 до 1.200 евра. Најнижа примања имали су чистачи 600 евра, затим собарице 650 евра, помоћни кувари 1.000 евра и најбоље плаћени су професионални кувари који примају 1.200 евра.