Хрватска поново присваја Теслу

Д. МАТОВИЋ

петак, 09. 08. 2019. у 17:55

Хрватска поново присваја Теслу

Хрватска се свету представља ликом и делом Србина из Смиљана, кога представљају као Хрвата

Ново фалсификовање историје, овог пута за потребе светске изложбе у Дубаију, 2020. године. Националним павиљоном доминира српски научник

ХРВАТИ поново присвајају Николу Теслу! На светској изложби (ЕКСПО), која се следеће годије одржава у Дубаију, Хрватска планира да великог српског научника представи као једну од најистакнутијих личности своје земље.

Теслино порекло никада није било спорно, бар не онима који се цео свој научни век баве животом и радом великог проналазача. Сам Тесла је у часопису "Моји проналасци" објавио серију аутобиографских прича, где помиње анегдоту из Париза и тренутак када на питање рецепционера хотела у којем је одсео "која је његова титула", каже: "Моја титула је највећа могућа. Виша од краљевске, ја сам Србин."


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хрвати љути због Тесле

- Просто је невероватно да по ко зна који пут из Хрватске долазе покушаји да се велики српски проналазач и научник Никола Тесла представи као Хрват - каже министар културе Владан Вукосављевић за "Новости". - Уколико су организатори хтели пред светском јавношћу да испадну трагикомични, онда су, без сумње, у таквом покушају успели. А, ако су желели да понављају отрцане историјске фалсификате, онда им се и у том смислу може одати признање. Како год, Тесла је рођен у аустријској царевини, односно у Војној крајини, која је била искључиво насељена Србима, његов отац је био православни свештеник, а он је безброј пута потврђивао своје српско порекло. Поновљени покушај фалсификата, према томе, представља жалостан модел понашања и ми немамо ништа друго да кажемо него да поновимо своју осуду таквог модела кићења туђим перјем и својатања туђе историје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХРВАТИ О ТЕСЛИ: Специјал о Тесли уз песму и питање је ли Србин


У Музеју Николе Тесле у Београду, међу многобројним записима, чува се и онај да је приликом једине посете Београду 1892. године, славни проналазач поручио српском народу: "Своју радост, коју ја овога тренутка осећам, не умем да вам искажем, али се радујем што могу овом приликом да пред вама, мила браћо, изразим свагда своје најмилије задовољство, да сам био и да вазда остајем само Србин и ништа више. Дешава се, господо, да човек, удаљен од своје отаџбине, занет послом каквим се ја занимам, покаткад смете с ума своје име, своју народност и своју отаџбину. Али тога, господо, код мене никад није било, а надам се да и неће и не може икад ни бити. Ако се ја и не налазим међу вама, на други начин прослављам име српско... И ако има какве славе и заслуге за човечанство, да се припише моме имену, та почаст више припада српском имену, српском народу из чије сам средине ја поникао."

- Неспорно је да је Никола Тесла био Србин. Када кренете у посету родној кући славног генија у Смиљану, прво што ћете видети јесте православна црква поред његовог дома - каже Ивона Јефтић, в. д. директора Музеја Николе Тесле. - Сва Теслина лична заоставштина се налази овде, у музеју, и предмет је интересовања многобројних посетилаца из целог света.

Иначе, Светска изложба је манифестација која се одржава од средине 19. века и у којој учествује велики број држава. Следећа ће бити организована у Дубаију, од 20. октобра 2020. до 10. априла 2021. године, када ће бити оборен рекорд у броју држава које се представљају - чак 192, а процењује се да ће изложбу посетити више од 25 милиона људи.

Владан Вукосављевић

У изјави за "Вечерњи лист" Анте Врбан, архитекта који је осмислио хрватски штанд, рекао је да ће посетиоци, поред осталог, моћи да уживају у "соби чула", где ће на беспилотној електрификованој платформи моћи да "осете" Хрватску.

- Један део павиљона биће посвећен великим хрватским научницима и иноваторима попут Николе Тесле, Фауста Вранчића, Мате Римца - потврдио је Врбан.


ЦРКВА ЗАПАЉЕНА, РОДНА КУЋА ПОХАРАНА

ХРВАТИ данас својатају Теслу, а 1992. срушен је његов споменик - само зато што је тада за њих био "научник српског порекла". Црква где је крштен била је, такође, запаљена. Родна кућа великог научника није срушена, али у њој више нема намештаја, ни предмета из времена његових дечачких дана. Са некадашњег Трга Николе Тесле је у време рата уклоњен споменик генија из Смиљана.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (52)

Srpska Budva

09.08.2019. 20:11

Pa spalili su Teslino selo, pobili komsije i rodjake, 2 puta u proslom vijeku.

Dobrica Dobrić

09.08.2019. 20:21

Svašta ne razumem ništa on jeste Pravoslavac koji je rođen u Lici i živeo tamo sin pravoslavnog Popa

mirsa

09.08.2019. 21:14

@Dobrica Dobrić - Nikola Tesla za svakog normalnog nema ama bas nikakve veze sa Hrvatskom.Po nacionalnosti je Srbin i po ocu i po majci,rodjen u Austrougarskoj,skolovao se u Austrougarskoj,ziveo i radio u USA,a urna sa pepelom N T se nalazi u Srbiji.Hrvatska nije ni postojala kao drzava kada je Tesla ziveo.Po logici koju sada u Hrvatskoj neke budale hoce da prodaju,car Konstantin Veliki ispada da je Srbin,a car Dioklecijan Hrvat.Nikola Tesla se samo rodio u mestu koje se sada nalazi u Hrvatskoj i nista vise.

Goran

09.08.2019. 21:10

Da Tesla nije bio veliki naučnik ko što je bio završio bi u Jasenovcu.Ali od njega mogu imati koristi pa im nije problem da zažmure što je Srbin.

Vera

09.08.2019. 21:21

Pazite vi to kakv naslov? Zašto da se oni odriču svog građanina i naučnika koji je sam napisao da je Hrvatska njegova Domovina?

mirsa

09.08.2019. 21:42

@Vera - Tu glupost su izmislili komunisti zbog "bratstva i jedinstva",a toliko je idiotska da ga nebi izgovorilo ni dete iz obdanista.Kako je mogao reci da je Hrvatska njegova domovina,kada Hrvatska dok je on bio ziv nije ni postojala.AVNOJ se desio u Novembru 1943,a on je umro u Januaru 1943.Nije se valjda ponosio sa NDH?

Vera

09.08.2019. 22:45

@Vera - mirsa pa znamo mi da komunisti lažu ali i znamo da četnici govore samo istinu.

jednostavno pitanje

09.08.2019. 21:22

Ako svi znamo da su Srbi iz njegove sobe u Njujorku uzeli njegove lične dokumente rodnu listu i ličnu kartu i pasoš koji su mu dani u Zagrebu postavlja se pitanje koji je to razlog da oni ni posle toliko godina neće svetu pokazati te dokumente u kojima piše koje je nacionalnosti a za veru znamo da je pravoslavac pa gde su dokazi crno na belo?

Hehe

09.08.2019. 22:19

@jednostavno pitanje - Pa valjda zato šta su hravti u njegove lične dokumente u Zagrebu pisali pod nacionalnost oni šta su hteli a ne šta je istina?

драгана

10.08.2019. 14:00

@jednostavno pitanje - Jednostavan odgovor je da,ako ja kažem da sam Srpkinja, kao što jesam,rođena od oca Srbina i majke Srpkinje,nebitno na kojoi i čijoj teritoriji, niko to nema pravo,niti može da opovrgne.

Spuvanac

09.08.2019. 21:23

Mogli bi vi da se bunite sada za Teslu da su Smiljani i Gospić u Srbiji ili da bolje kažem da je propala ona hrvatska maestralna akcija 95g pa da sada imamo Veliku Srbiju kakva bi to zemlja bila majko mila ma ne bi na svetu bilo bolje? Ali eto planovi su 95g oduvani u par dana i sada se može kukat do mile volje...

Глуп, глупљи, усташа

09.08.2019. 22:51

@Spuvanac - По тој твојој усташкој "логици" је и ваш највећи "национални" херој икада, Јосип Јелачић био србин....или даће Бог да вас НАТО газде натерају на још коју "маестрану" акцију, да вам коначно сатерамо зубало у гркљане, барем оним преосталим оронулим старим домобранским дегенерицима и алкохоличарима, који се још нису упутили пут Швабије или Ирске.....

Marjan Mitov

09.08.2019. 21:25

On jeste iz Hrvatske, a i mora se uzeti u obzir da nije ni Srbin, ni Hrvat. Čovek je Amerikanc. Daje ostao na Balkanu njegov otac, pravoslavni pop bi ga tukao jer čita "đavolje knjige". Tako da je rasprava da li je Srbin ili Hrvat besmislena.

zaliv. net

10.08.2019. 02:13

@Marjan Mitov - On je Srbin koji je rodjen u Austriji a koji je iz te Austrije otisao u Ameriku a svog srpskog porekla se nikad nije odrekao, naprotiv

Драган КНН

09.08.2019. 21:28

Ало хрвати како вас није срамота у какво то друштво убациште Највећег од највећих ?

BRATEE

09.08.2019. 21:34

Ovakav SKANDAL se ne sme dozvoliti...da ustaše ptisvajaju svoje žrtve ...pa to je van svake pameti !!!

Karlobag

09.08.2019. 21:39

Uvek sam se pitao kako pripadnici nacije kreirane 01.08.1901. godine (papskim dekretom "Slavorum Gentem") ne svojataju vojvodu Đujića, koji je kao i Tesla rođen u Austriji (Austrougarskoj), ali je veći deo života proveo u USA, gde je i umro. Zašto i za vojvodu Đujića ne kažu "i on je bio naš, znameniti hrvat"?

Predrag Obradović

09.08.2019. 21:40

Čudi me, jednog 'ćetnika' prisvajaju, a druge proteraše i pobiše, pa još i dalje ne mogu mirno da spavaju zato što nisu sve proterali i pobili. Ali, ovaj je izgleda VIP 'ćetnik'.

Анти Антифа

09.08.2019. 21:50

То што је рођен на територији данашње Хрватске не значи да је Хрват..Тесла је рођен у Војној Крајини-србском ентитету у АУ монархији Никакве везе није имао са тад суседном хрватском

Alef

09.08.2019. 21:51

Pa i na hr wiki stranici o Tesli postoji tvrdnja o "mogućem hrvatskom poreklu", a referenca koja se navodi vodi do opskurnog neonacističkog foruma, gde se tvrdi kako je neka hr naučnica krišom slikala "skriveni Teslin dnevnik" u Bg muzeju, u kome Tesla "priznaje" svoje hrvatsko poreklo. Dakle, Tesla koji je uvek i svuda isticao da je Srbin je pisao tajni dnevnik u kome valjda samom sebi "priznaje" da je u stvari Hrvat!? Oni čitav identitet zasnivaju na antisrpstvu i katoličkom fundamentalizmu.

propaganda

09.08.2019. 22:52

@Alef - Problem je vise u nama nego u hrvatima. Njihova politika je jasna. Dok je nasa politika politika lutanja. Ako hocemo istinu trebamo snimiti kratki dokumentarni film o tesli. Film u kome bi prikazali kako je kompletna familija Nikole Tesle proterana iz Hrvatske. I svaki put kad kazu da je Tesla hrvat forsirati taj film. Zasto ih proteraste za Srbiju ako su Tesle Hrvati? To treba prodavati na sve strane sveta..

Miso

09.08.2019. 21:55

Bez veze dižete prasinu, pa ni milosevic, karadzic, seselj, pavle, djokovic nisu srbi pa sta onda. Bez veze.

петар

09.08.2019. 22:34

@Miso - Ko su za tebe Srbi? Samo oni u Srbiji ! Za mnoge je bolje da se ne oglašavaju ovim putem, barem bi priklili sopstveno neznanje. Veliki procenat današnjih katolika, koji se izjašnjavaju kao Hrvati, je srpskog nacionalnog porekla. Vera nema veze sa nacijom, tako da Srba ima pravoslavne, islamske i katoličke veroispovesti. Promenom vere se kroz generacije menja svest, a krv ostaje srpska.

Aco

10.08.2019. 00:04

@Miso - Koji Pavle? Svi ostali su se izjasnjavili kao Srbi, bez obzira da li oni bili Srbi Crnogorci, Srbi Kraijisnici, Srbi Bosanci, Srbi Sumadinci itd.

Laka zarada

09.08.2019. 22:22

Hrvatska donosi "Zakon o nestalima u Domovinskom ratu" gde će zatvorom kažnjavati one koji skrivaju zločince i koji su znali gde su a nisu odmah rekli i da će davati velike novčane nagrade onima koji pomognu da se nađu ili tragovi ili nestali ili zločinci a traži se još oko 1600 od kojih je 900 srpske nacionalnosti!

Vera

09.08.2019. 22:55

@Laka zarada - Vučić je u Zagrebu rekao hrvatima da među nestale imaju više Srba nego hrvata?

Zurof

09.08.2019. 22:37

Izraelčani usred Jerusalema stavili spomen ploču svetom Alojziju Stepincu koji je spasio preko 20 000 jevreja o čemu se u Srbiji ćuti a za to da je spasio 10 000 srpske dece neko našao nekakav dnevnik kako ih je neko drugi spasio a ne on...

Mile

09.08.2019. 22:47

Dok ne vidim CRNO NA BELO gde piše koje je Tesla nacionalnosti u nekom njegovom ličnom dokumentu za koji je potvrđeno da je autentično njegov, neću da učestvujem u ovim idijotskim raspravama.

zaliv. net

10.08.2019. 02:20

@Mile - Otac Srbin, majka Srpkinja, on sam se bar u dva navrata izjasnio javno kao Srbin a nikad kao Hrvat, pred smrt je zeleo da mu se na sahrani svira "Tamo daleko je Srbija"....

драгана

10.08.2019. 13:51

@Mile - Znate valjda onu njegovu čuvenu rečenicu gde otvoreno ispoveda da je Srbin:Ako jednog dana neki od mojih izuma budu n korist čovečanstva, najslađa.misao će bi biti da je to delo jednog Srbina.

Ustani Radoje Domanovicu

09.08.2019. 23:01

Sve je ovo jako jadno. Tesla je Amerikanac srpskog porekla rođen na teritoriji današnje Hrvatske.

zaliv. net

10.08.2019. 02:17

@Ustani Radoje Domanovicu - Tesla je Srbin koji je otisao u Ameriku da radi i napreduje, on je otisao iz tadasnje Austrije a ne Hrvatske. Da je kojim slucajem ostao zadesila bi ga slicna sudbina kao i njegove rodjake 1914 ili 1941. Hrvati su mali i beznacajni narod otuda to da svojataju cak i Srbina ako vredi....

Bangar

10.08.2019. 08:04

@Ustani Radoje Domanovicu - Tacno, dodao bih jos obrazovan u Austrougarskoj koja kasnije bas i nije imala sluha za njegove ideje.

Aco

10.08.2019. 00:08

Da je Tesla ostao u Austrougarskoj Monariji i da je docekao 1941, Hrvati bi ga strpali u Jasenovac. A znamo sta su tamo radili.

драгана

10.08.2019. 13:48

@Aco - Selo u kome je rođen i okolna sela i jesu doživela maskare i genocid hrvatskih domoljuba.Najbliža familija Teslina i jeste ubijena u tim pokoljima.

djoka djokic

10.08.2019. 01:01

Наш народ има једну паметну изреку " И голуб се испили у коњушници, па ипак није коњ него је голуб"! Тако да су голуби голуби а коњи су коњи, молим лепо.

G. Miščević

10.08.2019. 01:01

Najveći kompleks Hrvata se sastoji u tome da je u većini njihove tzv. narodnosti utkan srpski gen. Bežanje od te činjenice ih mentalno uništava.

Мр Радомир Шћепановић

10.08.2019. 07:34

Хрвати па да фалсификују историју? Баш ме чуди?

Goran

10.08.2019. 07:57

Da tesla je rodjen u hrvatdkoj ali bio srbin i to je fakt a posto hrvati mrze srbe kako to davvelicaju srbina

Миле Прогнозира

10.08.2019. 14:00

Н.Тесла је Србин а није Американац српског порекла,него Србин из С.Српске Крајине(под ауст.угарском).Живео је у Америци.А не како кажете Американац српског порекла.

rodja

10.08.2019. 14:06

vise prava od hrvatske ima Austrija i Turska . (ne racunajuci Srbiju i Srpske zemlje...)

Vlado Martinovoc

10.08.2019. 23:51

Po tom principu je ban Josip Jelačić Srbin jer je rođen na teritoriji današnj Srbije.

Petar

12.08.2019. 12:19

Tesla je Cetnik ! Slikao se u Srpskoj narodnoj nosnji, drugovao sa Kraljem Petrom, Voleo Ducica ,Dicio se svojim Srpskim poreklom ,koje je vece od Plemickog(njegove reci), Sahranjen po pravoslavnim obicajim uz Srpskog Pravoslavnog popa dok je odjekivalaa Srpska pesma (kasnije je kremiran-sumnjivo) ,i po ocu i po majci iz istaknutih Popovskih familija,intimno pisao Azbukom,obozavao Srpske Junacke Pesme ,za Spske Gusle govorio da otvaraju portal ka nebesima...Tesla je Cetnik!!!