ХАГ ЗАРОБИО ДОКУМЕНТЕ: Запленили тајне акте Београда о ратовима

С. Ј. МАТИЋ

09. 08. 2019. у 22:00

ХАГ ЗАРОБИО ДОКУМЕНТЕ: Запленили тајне акте Београда о ратовима

Фото irmct.org

Десет година Међународни трибунал одбија да нашој држави врати документацију из завршених поступака

ВЕЋ десет година Србија од суда у Хагу потражује своју документацију везану за ратове деведесетих на подручју бивше Југославије, али безуспешно. Исти однос је и према Републици Српској, јер и њихове бројне захтеве за враћање ратне архиве све време игноришу.

Међутим, као што су Србима у Хагу судили по другим аршинима у односу на Муслимане, Хрвате и Албанце, тако се сада односе и према документацији, па су Сарајеву доставили све тражене материјале. Њихов архив сад располаже са скоро 400.000 докумената и 100.000 доказних артефаката.

С друге стране, захтева се да се у Београду отвори информативни центар у којем ће се промовисати рад Хашког трибунала. За ту сврху спремни су да из својих депоа пошаљу део документације, очигледно добро селектоване, која неће указивати на то како су једнострано делили правду. Захтев је и да се у том информативном центру одржавају предавања, изложбе, пуштају филмови о ратним злочинима. Међутим, није постигнут договор ко би формирао и финансирао тај центар, где би он био или ко би у њему радио.

Прочитајте још -ВРЕМЕ РАДИ ЗА ЗЛОЧИНЦЕ: Адвокати о Специјалном суду за ОВК у Хагу

На крају се свело на то да је најпре Хашки трибунал, а сада и Механизам у Хагу практично конфисковао српску документацију.

УНИШТЕНИ ДОКАЗИ ОКО 1.000 докумената везаних за Сребреницу, који су се налазили у архиву Хашког трибунала, својевремено је уништено. Грешком или намерно нико није истраживао. Пре десет година то је признао и тужилац Серж Брамерц неспретно објашњавајући да је то учињено због немогућности архивирања и да је реч о уобичајеној процедури, јер су пропадали.

Из Министарства правде кажу за "Новости" да је Влада Србије 2009. године први пут покренула иницијативу да јој се врати документација, која је послата по захтевима тужилаштва Хашког трибунала, а која није коришћена као доказ у судским поступцима.

- То питање је било на дневном реду сваке посете главног тужиоца Сержа Брамерца Београду, али и других представника суда у Хагу. Услови за враћање су се стекли, јер су кривични поступци правоснажно окончани. Такође, Србија неће уништити враћену документацију, већ ће поштовати највише стандарде њеног чувања и коришћења - кажу у Министарству, додајући да су сви на тим састанцима најављивали да ће документација бити враћана сукцесивно по окончању поступака, али се то до сада није десило.

Министарка Нела Кубуровић више пута је наводила да је Србија органима у Хагу доставила на стотине хиљада страница документације. Тужилаштву је омогућен слободан приступ свим доказима, документима, архивима и сведоцима, који су ослобађани чувања државне, службене или војне тајне.

Србија је одговорила на сваки од 2.082 захтева тужилаштва и сад очекује да јој се врати та документација. Иначе, према неким проценама, у хашким депоима налази се око 10 милиона страница докумената о ратним сукобима у бившој Југославији. Процењује се да има и око 13.000 артефаката, односно метака, оружја, одеће, обуће и разних других предмета.

Прочитајте још - Карла дел Понте: Превише је касно за истину о злочинима почињеним на Косову

Бројна документација, пошто није коришћена у судским поступцима, није саставни део списа предмета, што значи да није јавна. Велики део тих докумената носи ознаку поверљивости или војне тајне и не би смели да се дају другима, већ морају да се врате Србији.

Адвокат Тома Фила је раније указивао да је Србија слала буквално сву документацију коју је Хаг тражио и то неконтролисано и без обраћања пажње на националне интересе, за разлику од Хрвата, који су слали само оно што им не штети.

Многи стручњаци сматрају да Хаг ни Србији, ни Српској никада неће вратити документацију, јер нема интерес, пошто би многе њихове пресуде постале упитне, а рецимо медицинска документација би показала да притвореници у Схевенингену нису били адекватно лечени.

- Никада неће вратити документацију, јер је њихова воља јача од било ког закона, међународног правила или коректности у понашању - каже нам адвокат Бранислав Тапушковић. - Не можете ништа да учините, апсолутно сте немоћни. Они су игнорисали сваки захтев Србије за било шта, а с друге стране су нас на све присилили. Баве се само уценама политичког карактера.

Прочитајте још - Вулин апелује на Хаг да поново отвори истрагу о масакрима над Србима на Косову

Фото Танјуг

СФОР ОТИМАО ПО СРПСКОЈ

ДОКУМЕНТАЦИЈА из Републике Српске у хашко тужилаштво је доспевала и тако што су после рата у БиХ, наоружани припадници Сфора упадали у општине, болнице, полицијске станице, медијске куће и узимали све. Трпали су материјале у кутије, њих у камионе и одвозили. Не постоји никаква евиденција шта су све и одакле однели. Једноставно су отели документацију. Оно што је Влада Српске тужилаштву слала по захтевима, претходно је фотокопирано и евидентирано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

Вук Вукша

09.08.2019. 22:08

Сви који су сарађивали са Хашким судом треба да одговарају због оваквог завршетка. Да не кажем за издају. Живела Србија!

* КОМЕНТАР *

09.08.2019. 22:15

Е а сада лепо на суд све оне издајице Србије који су "незнајући" послали оригинале уместо копија!!! Све је то урађено по команди западњачких фашистичких наредбодаваца наших проданих политичара!!!

Laka zarada

09.08.2019. 22:21

Hrvatska donosi "Zakon o nestalima u Domovinskom ratu" gde će zatvorom kažnjavati one koji skrivaju zločince i koji su znali gde su a nisu odmah rekli i da će davati velike novčane nagrade onima koji pomognu da se nađu ili tragovi ili nestali ili zločinci a traži se još oko 1600 od kojih je 900 srpske nacionalnosti!

Nego

09.08.2019. 23:14

@Laka zarada - Nestali se traže 1600 a srpskih zločinaca traže još 970 jer su do sada osuđena čak 295 od kada je RH ušla u EU samo se o tome ćuti u Srbiji po poglavlju 23.

Zurof

09.08.2019. 22:22

Izraelčani usred Jerusalema stavili spomen ploču svetom Alojziju Stepincu koji je spasio preko 20 000 jevreja o čemu se u Srbiji ćuti a za to da je spasio 10 000 srpske dece neko našao nekakav dnevnik kako ih je neko drugi spasio a ne on!

Драган Р

09.08.2019. 22:25

Србија свуда и свим расположивим средствима треба да исистира на враћању документације и врши притисак. То је једна страна приче. Друга страна је домаћа. Сви који су омогућили да и једна једина страна неког документа у оригиналу буде предата Хагу треба да заврше на робији од бар 5 година. То је оно што је јавно. А тајно, свако ко је омогућио Хагу да добије било који по Србију компромитујући документ треба доживотно да буде удаљен из сваке државне службе.

Raca Milosavljevic

09.08.2019. 22:37

... i to se uklapa u sliku naseg sunovrata na svim nivoima drustva ... nazalost ...

Baneton

09.08.2019. 22:37

Optuziti one nase ljude koji su im to omogucili za vele izdaju i suditi im po kratkom postupku! Zna se ko jedini to moze da odobri!

Bonaparta

09.08.2019. 22:48

Zašto se niko dosada nije obratio UN i Savetu bezbednosti koji su osnovali taj nazovi sud ja bih rekao nacisticku kaznenu ekspediciju. Gomila hohštaplera.

Golub

09.08.2019. 22:50

Još jedan dokaz koliko smo mali , slabi i gurnuti na marginu . Klasične žrtve globalne politike u kojoj se naši političari nisu snašli i još uvek se ne snalaze . Da ne govorimo o tome kako samo gledaju da se u tom našem jadu i obogate .

Poraz u ratu i poraz u miru

09.08.2019. 23:00

Novosti.rs Strazbur odbio tužbe Srba prognanih iz Hrvatske!

Vera

09.08.2019. 23:03

Haški sud je u presudi naredio da se svi ti dokumenti pa i arhiva JNA moraju otvoriti za javnost a RH je ucenila po poglavlje 23 i za to i za vraćanja arhiva NDH koje su u Beogradu a svi znamo da alternative naprosto nema.

Ludilo

09.08.2019. 23:08

Ja ne znam dal smo mi toliko ograničeni ili se pravimo blesavi. Pa sva dokumentacija koja se daje nekome u originalu treba da se uradi kopija koja će biti verna originalu overena u sudu. Ja stvarno nas kao narod ne razumem.

cane

09.08.2019. 23:42

i meni je 2009 visi sud u beogradu oduzeo automobil, pasos.. a sve to kao dokazni materijal postupka koji je pravosnazno okoncan jos 2011. sudija trajkovic od tad ignorise podneske da mi se vrati oduzeto, nisu pomogle ni prituzbe predsedniku suda. zasto ocekivati da neko drugi bude pravican prema nama kad sami nismo pravicni za sebe.

Goran

09.08.2019. 23:44

Zašto su im dali original spise koja budalatina uradi to a koja još veća budaletina toleriše i jedne i druge...

БобмаркСРБ "Којекуде чиниш 'волико"

09.08.2019. 23:48

Rat protiv Srba jos traje...zatiru se tragovi i demonizuje narod koji nije nista losiji od onih iz okruzenja cak sta vise i bolji ...ali neko iz senke povlaci konce ...

драгана

10.08.2019. 13:26

@БобмаркСРБ "Којекуде чиниш 'волико" - Rat protiv Srbije NIKADA nije prestajao.Formiranje Albanije je valjda bilo dovoljno i slepi da progledaju.

Mija Pećanac

10.08.2019. 00:07

Kada će jednom neko imati petlju da Seržu Bramercu kaže da je on glavni organizator prljave kampanje protiv Srba i da koristi nezakonita sredstva da Srbi na kraju budu jedini krivci. Postoji mnoštvo dokaza , zašto ih ne koristimo ?