Конференција о иновацијама шанса за јаче повезивање с Кином

Танјуг

среда, 07. 08. 2019. у 15:16

Конференција о иновацијама шанса за јаче повезивање с Кином
Амбасадорка је захвалила министру Поповићу на високом значају који Влада Републике Србије придаје развоју билатералне сарадње са Кином у области иновација
Четврта министарска конференција о иновацијама у оквиру механизма сарадње Кина-ЦИЕЗ, која ће бити одржана 8. и 9. октобра у Београду, биће прилика да се додатно учврсте односи Србије и Кине у области иновација и технолошког развоја, оцењено је на састанку министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића и амбасадорке Кине Чен Бо.


То је, такође, прилика да се унапреди сарадња између српских и кинеских иновационих компанија која ће у будућности допринети дигитализацији српске економије и отварању нових високотехнолошких радних места у Србији.


Поповић је указао да ова конференција има највиши политички и економски значај за Србију, те да она представља шансу да Србија потврди своју позицију једног од најважнијих технолошких партнера Кине у оквиру иницијативе ”Појас и пут”.


”Очекује се учешће 17 министара из земаља Централне и Источне Европе, али за нас посебну важност има долазак кинеског министра науке и технологије, Ванг Џганга, јер је то први пут да један кинески званичник тог ранга отвара конференцију о иновацијама у формату 17+1”, навео је Поповић.


Он је истакао да то показује да Кина придаје висок значај сарадњи са Србијом у области иновација.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Синдикати незадовољни законом о агенцијском запошљавању


”Очекујемо учешће више од 300 компанија из Кине, Србије и земаља Централне и Источне Европе, које ће у Београду представити своје иновационе идеје и технологије", рекао је Поповић.


Он је најавио да ће на конференцији посебна пажња бити усмерена на промоцију Српско-кинеског индустријског парка у Београду, чији ће будући изглед и потенцијали бити представљени уз помоћ најсавременијих дигиталних технологија, какве до сада нису виђене у Србији.


”Захваљујући заједничкој визији развоја коју деле председник Србије Александар Вучић и председник Кине, Си Ђинпинг, Београд ће добити индустријски и високотехнолошки парк, који ће, када буде изграђен, бити центар најмодернијих технологија и научног и иновационог знања у овом делу Европе”, нагласио је Поповић.Амбасадорка је захвалила министру Поповићу на високом значају који Влада Републике Србије придаје развоју билатералне сарадње са Кином у области иновација.


Она је истакла да је предстојећа Четврта министарска конференција о иновацијама, коју заједнички организују Кина и Србија, догађај од високе важности за кинеску страну и том приликом изразила уверење да ће на конференцији бити донети политички закључци, и створена нова пословна партнерства, која ће додатно учврстити односе између Кине и Србије, али и осталих земаља које учествују у механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, у области иновација, наводи се у саопштењу Министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације