ЗАШТИТНИК грађана Зоран Пашалић дао је препоруку да Министарство просвете предузме мере како би се целокупан поступак организовања и спровођења мале матуре задржао у домену контроле и одговорности тог министарства и других образовних организација.

Прочитајте још: Осумњиченом за крађу теста из математике укинут притвор

Заштитник је наложио том министарству и да приступи планирању буџетских средстава потребних да се активности у организацији тог испита, које су до сада повераване спољним партнерима, надаље спроводе у оквиру Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и њиховог Центра за испите.

Прочитајте још: Случај крађе тестова за малу матуру пред Уставним судом

У мишљењу се наводи да су неправилности у спровођењу завршног испита ове школске године, као и у школској 2012/2013. години, настале због тога што су запослени у штампаријама ангажовани на штампању и паковању тестова, незаконито прибавили тестове и објавили их.

Он је казао да поверавање тих послова правним лицима која нису део образовног система и не подлежу контроли Министарства представља "слабу карику" и значајан фактор ризика у организацији завршног испита.

Пашалић је казао да је у поступку контроле, који је спровео сектор заштитника грађана надлежан за права детета, утврђено да просветни систем не располаже техничким могућностима и одговарајућим финансијским и људским ресурсима да штампање и паковање тестова обезбеди у оквирима и институцијама образовног система.

Те услове, закључује, може да испуни Завод за вредновање квалитета образовања, јер има и капацитете штампања, паковања и дистрибуције текстова.

- С обзиром на то да су запослени у установама образовно-васпитног система подложни далеко ригорознијим проверама и мерама, него они код приватних послодаваца, коришћење надлежности и ресурса Завода и Центра за испите омогућава да се контрола над комплетном организацијом завршног испита и државне матуре и одговорности за то задржи у оквирима образовног система и Министарства просвете - поручио је Пашалић.

ЧЕКА СЕ ОДГОВОР МИНИСТАРСТВА

МИНИСТАРСТВО просвете, науке и технолошког развоја има рок од 120 дана од пријема мишљења заштиника грађана да га обавести о поступањима по препорукама.