Странци ће студирати наш језик

Љ. Б.

01. 08. 2019. у 19:02

Странци ће студирати наш језик

Инострани студенти српски сада уче на курсевима,фото М.Анђела

Акредитација новог студијској програма на Филолошком факултету Уб. Кинези најзаинтересованији. Без држављана бивших СФРЈ република

НА Филолошком факултету у Београду биће акредитован студијски програм српски као страни језик. Намењен је само страним држављанима, али неће моћи да га упишу страни држављани са српско-хрватског говорног подручја, дакле они из Хрватске, БиХ и Црне Горе. Ово је потврдила Весна Крајишник, управница Центра за српски језик као страни на Филолошком факултету. Она каже да је документација за акредитацију овог студијског програма послата Комисији за акредитацију, а први студенти биће уписани следеће школске године.

Прочитајте још: Борба за стране студенте

- Програм траје четири године. Предаваће професори са одељења за српски језик са Филолошког факултета и професори из Центра за српски као страни језик. Када заврше, студенти ће добијати звање дипломирани филолог српског као страног језика - појашњава наша саговорница. - Они који добију ту диплому не могу предавати српски у нашој земљи, тако да ни на који начин нису конкуренција нашим студнетима који заврше српски језик. Са том дипломом страни држављани могу да предају српски у иностранству, да раде у дипломатији и да буду преводиоци.

Прочитајте још: ИНИЦИЈАТИВА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ: Српски индекс мами странце

Како наводи наша саговорница, највеће интересовање за овај програм показују Кинези, што је резултат државног кинеског пројекта "Један појас, један пут", за чију реализацију они желе да школују своје кадрове.

Весна Крајишник наводи да овакви програми постоје и у другим државама, Мађарској, Чешкој, Пољској, Италији...

И декан Филолошког факултета проф. др Љиљана Марковић потврдила је за РТС да је велико интересовање страних студената, пре свега оних из Кине, за студије србистике као стране филологије.

- Управо радимо на акредитацији наших наставних елемената српског језика и наше дипломе, којом се проверава знање српског језика као страног језика - каже Љиљана Марковић.

фото А.Станковић

Иначе, на Филолошком факултету од ове године учиће се хебрејски језик, азербејџански језик, као и библиотекарство и инфоматика са страним језицима. Како је рекла декан Филолошког факултета Љиљана Марковић, због увођења нових студијских програма Министартво просвете повећало је број буџетски финансираних места.

- На језику, књижевности и култури имамо још 12 буџетских места преосталих за септембарски уписни рок и на три студијска програма српских студија, за које смо матични у читавом свету, имамо више од 90 места - рекла је Љиљана Марковић.

ПРОПАЛА ИДЕЈА

НЕДАВНО је Одбор за стандардизацију српског језика покренуо иницијативу да се на све факултете уведе српски језик у трајању од годину, како би будући академски грађани имали задовољавајући ниво познавања сопственог језика. Међутим, ректори су одбацили ту идеју, наводећи да учењу српског језика треба да се посвети већа пажња кроз основно и средње образовање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације