САМО недељу дана по обележавању 20 година од масакра над 14 српских жетелаца у Старом Грацку код Липљана, група Албанаца сликала се на платоу, испред спомен--плоче, са рукама постављеним у знак двоглавог орла. Снимила их је камера са школе на којој се налази табла са именима пострадалих Срба из Старог Грацка. Ово је само једна у низу провокација које су узнемириле Србе у липљанској општини.

Прочитајте још: ТАЧИЈЕВА БРАТАНИЦА ПРОЗИВА: Харадинај је дезертер и кукавица

- Нажалост, некажњени злочин се понавља. Да су они који су убили и масакрирали наших 14 жетелаца кажњени, сигурно никоме више не би пало на памет да исмева мртве и иживљава се над њима. Све ово иде пре свега на образ међународној заједници, која упорно ћути над свим злочинима и притисцима на Србе - истичу револтирани житељи Сарог Грацка, страдалничког села надомак Липљана.

И док упозоравају да Албанци кидишу на Липљан, град који је до 1999. године био готово стопроцентно српски, опомињу да Албанцима смета и неколико стотина преосталих Срба у граду који је готово у потпуности променио етничку структуру.

Прочитајте још: ДРЕЦУН О ЗЛОЧИНИМА ХАРАДИНАЈА: Убијао Србе, Албанце полицајце, ликвидирана и петочлана породица са троје деце; КФОР је урадио увиђај, али...

- Ни мртвима не дају мира. Сасвим сигурно знају да су наши жетеоци погубљени на најсвирепији начин и сада се тиме поносе и сликају испред заједничке спомен-плоче. Брука и срамота - огорчени су мештани.

И док појашњавају да се на улазу у село налази базен у којем се млади Албанци купају, мештани су убеђени да су албански младићи дошли управо отуда да се "нашале на рачун српских страдалника".

ВАНДАЛИ БЕЗ КАЗНЕ

И ДОК напомињу да Албанци граде објекте поред пута како би "обележили и заузели територију", Срби из овог места истичу да је полиција у уторак ујутру обавила увиђај, узела снимак школске камере. Ипак, не надају се да ће пронаћи вандале, као што нису ни када је оскрнављена спомен-плоча пре три године.