Србија међу 50 најразвијенијих земаља по безбедности и квалитету лекова и вакцина

Novosti Online

30. 07. 2019. у 12:00

Србија међу 50 најразвијенијих земаља по безбедности и квалитету лекова и вакцина

Depositphotos

Србија је први пут учествовала у оваквом оцењивању и проверавању и једина је земља у региону која је добила добру оцену
У најновијем извештају Светске здравствене организације наводи се да је њихова вишегодишња провера потврдила да се Србија сврстава међу 50 најразвијених земаља по безбедности, квалитету и свим неопходним регулативама у области лекова и вакцина. Оцењивано је 195 земаља, а закључак је да Србија примењује и поштује све неопходне процедуре да би до грађана стизали квалитетни и безбедни лекови и вакцине.

Србија је први пут учествовала у оваквом оцењивању и проверавању и једина је земља у региону која је добила добру оцену.

Оцену пет није добила ниједна земља, четворку је добило неколико држава, а Србија је добила тројку. Све остале земље су добиле двојку и јединицу.

Директор Агенције за лекове и медицинска средства Србије Саша Јаћовић каже да грађани Србије апсолутно треба да буду спокојни када су у питању квалитет лекова и вакцина који су на тржишту Србије, јер се се све контролише на најбољи могући начин.

СРБИЈА ПОШТУЈЕ НАЦИОНАЛНЕ ЗАКОНЕ
Указао је да Србија поштује националне законе и да би била сигурна да грађани користе искључиво ефикасне, квалитетне и безбедне лекове и вакцине све се проверава како документационо, тако и лабораторијски.

"Процес документационе контроле траје врло брзо до седам дана се проверава све, а лабораторијска контрола траје 60 дана и ту проваравамо све оно што је прва серија лека или посебне котроле где су и вакцине", рекао је Јаћовић.

Додао је да Агенција улаже у своје људе и знање, да се едукују и у земљи али највише у иностранству, како би били у току са најновијим достигнућима у погледу регулативе лекова, али улажу и у лабораторију и отварају податке за грађане и привреду.

Агенција за лекове је стално у контакту са светском базом нежељених реакција на лекове у Шведској где су повезане све регулаторне агенције из целог света, навео је Јаћовић.

"Ми зато имамо апсолутно ауторитет да сваког тренутка ако се данас појави нежељена реакција, а сутра нека нова и неочекивана ми знамо и предузимамо све активности како би грађани били сигурни да пију искључиво квалитетне, ефикасне и безбедне лекове", нагласио је Јаћовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ХЕ „Перућица“: Спасено 800 кг рибе

Председница Радне групе за координацију и спровођење препорука СЗО Драгана Шмидлинг Коруга истиче да Светска здравствена организација много ради на усклађивању и примени прописа у свим земљама света.

"Тиме што је увела нас у овај програм од нас је захтевала једна веома пожртвован, вишегодишњи рад где је јако велики број професионалаца успоставио, одржао, унапредио и даље ради на унапређењу механизама који ће довести до тога да сваки пацијент у Србији има доступне ефикасне, квалитетне и безбедне лекове", објаснила је Шмидлинг Коруга.

Навела је да се проверавао процес процене документације и добијања дозволе за лек, сам развој лека и његова клиничка испитивања пре добијања дозволе за лек, праћење и пријављивање нежељених реакција као и брзе реакције када је то потребно, затим уколико постоји потреба да се неки лек повуче са тржишта то повлачење лека, а проверавао се и начин контроле квалитета лека.

Нагласила је да су ту укључене и вакцине. "Посебно бих истакла у контексту неке бојазни нашег грађанства у примени вакцина да заиста могу да верују вакцинама који се налазе у легалним токовима у Србији и да слободно могу да примене сваку имунизацију било да је она у програму обавезне или препоручене", додала је Шмидлинг Коруга.

Нагласила је да то што је Србија у 50 најбољих изузетно постигнуће.

"Није било лако доћи до тога, вишегодишњи рад је до овога довео. СЗО има развијену веома строгу методологију и такозване њихове индикаторе којих има близу 300. Веома строго то све оцењује и ми смо успели да докажемо да сви механизми који су овде имплементирани су задовољили све те њихове захтеве", рекла је Шмидлинг Коруга.

"На основу тога СЗО је донела одлуку да прогласи регулаторни систем Србије функционалним, зрелим и стабилним системом који може и треба да улије поверење становништву ове земље да они на тржишту имају искључиво квалитетне, ефикасне и безбедне лекове", закључила је Шмидлинг Коруга.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Рашо

30.07.2019. 21:11

Држава која нема национално контролно тело за лекове и вакцине је овако оцењена? Да ли се неко шали са нама или мисли да немамо мозга?