Нова шанса и за жене до 45 година: Град финансира четврти покушај вантелесне оплодње

Novosti Online

понедељак, 29. 07. 2019. у 10:30

Нова шанса и за жене до 45 година: Град финансира четврти покушај вантелесне оплодње

Фото Танјуг

Зоран Радојичић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да држава већ финансира три покушаја вантелесне оплодње, а да Београд, као највећа локална самоуправа даје и свој допринос решавању тог проблема

У недељи за нама Скупштина Града Београда усвојила је одлуку о финансирању четвртог покушаја вантелесне оплодње. Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже за РТС да држава већ финансира три покушаја, а да финансирањем четвртог покушаја Београд даје свој допринос решавању тог проблема. Право да се пријаве, сада имају и жене до 45 година.

Зоран Радојичић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да држава већ финансира три покушаја вантелесне оплодње, а да Београд, као највећа локална самоуправа даје и свој допринос решавању тог проблема.

Према његовим речима сваки шести пар има проблем са плодношћу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Укида се порез на велико срце?

"У складу са популационом политиком дајемо свој допринос да нас у будућности има више. Без обзира на све инвестиције, на све што радимо за Србију, ако нас не буде било, ако не будемо имали потомство, нећемо имати будућност", навео је Радојичић.

Граница је, каже Радојичић, померена. Сада право да се пријаве имају жене до 45 године.

"Услов је да су имале 3 неуспешна покушаја и да немају деце. Процена је да око 500 жена задовољава ове критеријуме", навео је Радојичић.

Реч је, наводи о дугогрочној стратегији која је у складу са политиком председника Александра Вучића и државе - да се води рачуна о популационој политици.

"Ове године буџет за то је 30 милиона. Процена је да око 100 парова може да учествује овај пут и да вантелесном оплодњом добије своје потомство", истакао је Радојичић.

Град Београд ће, каже Радојичић, од септембра или октобра омогућити и четврти покушај вантелесне оплодње.

Проф. др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС-а, каже за РТС да је у тој клиници било близу 400 поступака вантелесне оплодње и да је рођено 137 беба.

"Током претходне 2-3 године добили смо доста најсaвременије опреме. Наше одељење на клиници може да се сврста раме уз раме са светским центрима. Због тога и поступци које спроводимо имају висок проценат успеха. Резултат је 35-40 посто", навео је Стефановић.

Стефановић истиче да парови не би требало да губе време.

"Сведоци смо да све више парова има овај проблем. Уколико после годину дана покушаја не дође до трудноће, саветујемо да се обрате нашем тиму", рекао је Стефановић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ana

07.08.2019. 10:35

Postovani,Procitala sam Vas teks i zasto samo za zene koje su imali tri pokusaja vantelesne oplodnje, zasto nemogu devojke da idu na vantlesnu oplodnju koje zele po prvi put da se ostvare kao majke.Ja imam 40 godina i sa partnerom sam vec 4.godine u vanbracnoj zajednici, vec cetiri godine pokusavamo da dobijemo dete, i neide. Isla sam na sve zive preglede kao i moj partner i uvek nam govore da je sve uredu, a nije nista uredu. Jer vec duzi period pokusavamo da dobijemo dete i nedobijamo.