Телевизије које никомe у Србији рачун не полажу

Е. В. Н.

29. 07. 2019. у 13:17

Телевизије које никомe у Србији рачун не полажу

Фото АП

Прекограничне телевизије Н1, Нова С и Спорт клуб билe тема посланика претходне недеље. Одговарају регулаторном телу Луксембурга, где су регистровани. Покрет социјалиста тражи да се испита реемитују ли програм или крше закон

ТЕЛЕВИЗИЈЕ Н1, Нова С и Спорт клуб претходне недеље биле су честа тема у Народној скупштини. Све је почело када је посланик Покрета социјалиста Бојан Торбица затражио од надлежних да провере да ли ове телевизије емитују домаћи или страни емитери, да ли се њихово седиште налази у Луксембургу и да ли је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) проверило постоје ли све дозволе за емитовање.

Након тога Небојша Крстић је у колумни објавио да би радо тужио Н1 за клевету, али да не може, будући да ова телевизија није регистрована ни у АПР, ни као пружалац медијских услуга у регистру, у РЕМ. Све то изазвало је бурну скупштинску полемику и отворило питање да ли прекограничне телевизије чине прекршаје, или можда чак и нешто више, како је рекао посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Јустина Пупин: Србији је неопходан Пантеон мира Вилсона и Пупина

РЕМ је послао званични одговор Народној скупштини, у ком је објаснио да су ове телевизије регистроване у Луксембургу, да "рачуне полажу" тамошњем регулаторном телу и да програм за подручје Балкана емитују по прописима о прекограничним телевизијама. Да су регистровани у Луксембургу, писаним путем су нам потврдили и у телевизији Н1.

- Емитери канала Н1, Спорт клуб и Нова С имају регистрована седишта у Луксембургу. Лиценце за емитовање програма издале су власти Луксембурга, узимајући у обзир да сва три канала испуњавају критеријуме према условима из те земље. На основу тих правила, канали се и емитују у Србији, исто као нпр. Дискавери, Фокс, Јуроспорт и други - кажу у Н1.

ПРОБЛЕМ И У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ИЗ Министарства културе, за "Новости", поручују да они нису надлежни за прекограничне телевизије, већ је то ингеренција РЕМ. - Прекограничне телевизије су проблем и у земљама ЕУ. У септембру ћемо организовати округли сто да видимо како су друге земље решиле тај проблем - рекао је државни секретар Александар Гајовић за наш лист.

Комленски, међутим, сматра да они ипак крше српске прописе:

- Треба проверити да ли они у Србији само реемитују програм, како је наведено. Да би га реемитовали, идентичан програм, са истим садржајем и истим рекламама, морао би да се емитује у Луксембургу и Љубљани, где наводно имају студио. Ако се утврди да се идентичан програм тамо не емитује, то значи да крше закон.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сад маме и тате васпитавају потомци

Свима је јасно да су питању домаћи, а не страни реемитовани програми, наглашава премијерка Ана Брнабић.

- Очигледно да постоје неке рупе у закону и овим би требало да се позабаве независна тела. Молим и њих и надлежне министре да на то обрате пажњу, јер се домаћи канали третирају као страни и представљају нефер конкуренцију - каже премијерка.

На ово већ дуже време упозорава и оснивач СОС канала Драгиша Ковачевић. Он је упутио писмо Делегацији ЕУ у Србији и Мисији ОЕБС, у коме наводи да "ТВ канали чија су седишта у земљама ЕУ и САД, а који се реемитују у кабловским мрежама у Србији, грубо крше закон и неовлашћено прекрајају изворни програм прекограничних канала". У писму се наводи да РЕМ нема надлежности над прекограничним каналима који се емитују из иностранства, не врши мониторинг над њима, али има надлежност над операторима у чијим мрежама се они у Србији реемитују.

- Убацивањем реклама које се нигде не евидентирају наноси се огромна материјална штета домаћим телевизијама, које се налазе у подређеном положају у односу на канале из иностранства - рекао је Ковачевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Рашо

29.07.2019. 13:33

А како то да нико не пита РЕМ зашто не обавља своје обавезе надзире емитере, проверава да ли испуњавају законске обавезе и поштују прописе. Шта РЕМ уопште ради за огромни новац који троши?

Krle

29.07.2019. 14:27

Zašto je taj REM osnovan? Kako uopšte može neko ko je registrovan u inostranstvu da emituje po Srbiji kako hoce a da nije registrovan u Srbiji? Oni koji reemituju strane tv za to moraju da imaju licencu ali i da su regustrovani u Srbiji. A ovo, gde to ima u svetu?

Filip

17.12.2019. 00:52

@Krle - A gde ima prijatelju da ne postoji ni jedna televizija u zemlji koja nije pod direktnom kontrolom vlasti? U Severnoj Koreji. Razmisli malo pre nego sto botujes..

Bre

29.07.2019. 15:29

Za klevete ih tužite u domicilnoj državi. A za reklame na našem jeziku treba da reaguju poreska uprava i REM. (sumnjam, koruptiv je moćan padež)

MILOŠ

29.07.2019. 16:34

CIA televizija zadužena za trovanje i obmanu Srpskog naroda ,pod izgovorom "borba za slobodu " oni bombarduju pola planete dok ne uđe njihova vojska i njihovi kopitalisti da tlače narod i resurse te zemlje (kao što smo bili mi a sada su neki drugi na meniju). Tako su i te televizije u službi tj. oružje za "burbe za slobodu ".

Poskok

29.07.2019. 18:24

Ovo je skandal, zakon mora da se menja, te preko granicne televizije imaju studije i Playout u Beogradu i prave nelojalnu konkurenciju televizijama koje ovoj drzavi placaju poreze i doprinose. Ako je registeovan u Luksemburgu onda neka hitno izmeste Playout i Studije i zaposlene u Luksemburg.

Perica Iz Varosi

29.07.2019. 20:10

Јако прљаве игре ,,као поштених људи" !!!!!!!!!!!!!!