ВИШЕ од 70 путника из Србије било је заробљено сатима на аеродрому "Бове" у Паризу. Авион "Визера" којим је требало да полете за Београд још у четвртак вече у 21 сат - није се појавио. После вишечасовне агоније и чекања, у петак поподне је организован алтернативни превоз и они су се вратили у Србију.

Одмах по отказивању лета, тридесетак Срба који живе у Француској вратило се кући, док је осталих 70 остало да чека други лет. Путници за Београд били су остављени на милост и немилост. На аеродрому је владао хаос, а некима од њих је позлило.

- На аеродром смо дошли у четвртак око 18 сати, а око 21 је требало да полетимо. Међутим, рекли су нам да је због невремена авион слетео у Лил. Овде се уопште није појавио - казао је један од изнервираних путника. - Уморни смо и исцрпљени. Тражили смо помоћ од амбасаде, јер је међу нама много деце и старих људи.

Док се одвијала драма на париском аеродрому, министар Ивица Дачић је изјавио да је Министарство спољних послова затражило од амбасаде Србије у Паризу да помогне путницима. У међувремену, ситуација је решена. Неки од путника су се у договору са "Визером" вратили у Београд летовима других компанија. Преостали путници су се вратили аутобусом који је организовао "Визер".

- Авион је, како су нам рекли, због квара на једном од мотора био принуђен да слети на други аеродром. Компанија је, наводно, пренела нашој амбасади да нам је обезбеђен смештај, али то није тачно - били су огорчени путници. - Добили смо само сендвиче и воду.

У саопштењу компаније "Визер" се, међутим, наводи да је лет за Београд отказан због неповољних временских услова.

- Путницима су пружене све информације о опцијама које су им на располагању и понуђена је алтернатива у виду доступних летова "Визера", превоз копненим путем, рефундација укупне цене карте или 120 одсто оригиналне цене карте резервисане у виду кредита код авио-компаније - пише у саопштењу. - Иако су временски услови ван наше контроле, извињавамо се свим оштећеним путницима за сваку непријатност, али безбедност путника, посаде и авиона остаје наш најважнији приоритет.

И француски медији извештавали су да је хаос на аеродрому настао због олује.

- Два авиона која је требало да полете око девет, један за Београд, а други за Маракеш, због велике олује, принудно су слетела у Брисел и Лил - потврдио је комерцијални директор аеродрома Едо Фријар.

Док су се из "Визера" извињавали нервозним путницима, неки од њих су испуњавали време пишући коментаре на друштвеним мрежама.

"Авион је наводно због невремена слетео у Лил. Међутим, чудна ствар је то што су сви остали авиони слетели на аеродром Бове једино онај из Београда није могао. Невреме и киша су трајали максимално 15 минута. Сналазили смо се како знамо и умемо, нико нам од представника компаније Визер није изашао у сусрет."

Путнику позлило током чекања

ЈЕФТИН ЛЕТ

НЕКИ од "заробљених" путника су се распитивали о могућности за добијање одштете, јер су на аеродрому провели више од пет сати. А поједини пратиоци на "Фејсбуку" су их чак критиковали што су изабрали јефтин лет код нискобуџетне авио-компаније.