ПОШТО је више од сата покушавао да одложи извршење, професор Факултета за инжењерски менаџмент из Београда др Слободан Миливојевић принудно је исељен у среду из свог стана. Избачен је иако се његово име не помиње ни у решењу о извршењу, ни у судској пресуди. Он и породица остали су без крова над главом, како тврди, због преваре и лажног уговора о закупу.

- Осећам се као Јозеф К. у Кафкином "Процесу". Ништа нисам урадио, никоме не дугујем ништа, нико ме ни за шта није тужио, а извршитељ ме, уз асистенцију полиције, избацује на улицу - каже проф. Миливојевић, за "Новости".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КАКО ЈЕ ОВО МОГУЋЕ? Власника избацује из стана лажни закупац, нотари превидели “ситан” детаљ

Формално, избачен је на основу решења Првог основног суда у Београду, од ког је тражено да омогући да се у стан усели наводни закупац из Шида. Професор тврди да је овај уговор о закупу фиктиван, што би могло да докаже и то што је 94 квадрата стана у самом центру града, на Дорћолу, закупац изнајмио за невероватних 100 евра месечно! И сам закупац изјавио је пред извршитељем, полицијом и новинарима да стан никада пре тога није видео, и да га је изнајмио "на невиђено". Ипак, ни то, баш као ни доказ из катастра у ком стоји Миливојевићево име - нису помогли. Извршитељ Немања Протић понављао је да само поступа на основу решења суда.

Све је почело када је проф. Миливојевић продао стан извесној госпођи из Зубиног Потока, прошле године. Уговор је оверен код нотара, а госпођа је отишла у банку да пребаци новац и није се вратила. После опомена, Миливојевић је покренуо поступак за раскид уговора. За то време, госпођа је са наводним закупцем из Шида склопила уговор о закупу, који су оверили, а неколико дана касније закупац оверава и изјаву да није пуштен у закупљен простор. Нотар му је, без провере, солемнизовао такву изјаву и она је добила својство извршне исправе. "Закупац" затим подноси предлог за извршење Првом основном суду, тражећи да га извршитељ уведе у посед. Ни у једном од ових папира не помиње се име Слободана Миливојевића.

Испред зграде на Дорћолу Фото З. Jовановић

Др Миливојевић и његов адвокат Тихомир Хрњак тражили су одлагање извршења, уз образложење да пресуда гласи на госпођу из Зубиног Потока, као извршног дужника, а да је полиција констатовала да такве особе у стану нема. Извршитељ је одговорио да у пресуди децидно стоји да се стан има испразнити од свих који се у њему налазе, а закупац би ту и тамо убацио да је закуп платио и да не одустаје од извршења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Извршитељи прете пленидбом и покојницима

- Кључеве стана могу да дам само полицији, која је коректна, али злоупотребљена, а не извршитељу, јер решење о извршењу не гласи на моје име - казао је др Миливојевић.

Полиција је одбила да прими кључеве, па је кључ пао на под, а професор и адвокат су напустили стан. У њему су остале ствари, које је извршитељ пописао. Како сазнајемо, њихов транспорт и лежарину мораће да плати - професор, који ће поднети тужбе.

Исељењу су присуствовали и радници центра за социјални рад, због Миливојевићеве осамдесетогодишње мајке и осмогодишње унуке, али је њих професор претходно сместио код родбине.

ГОЈКОВИЋЕВА: ИЗВРШИТЕЉИ СЕ ОБОГАТИЛИ

ПРЕДСЕДНИЦА парламента Маја Гојковић тражила је доношење потпуно новог Закона о извршењу и обезбеђењу. Како је рекла, данас станове купују углавном извршитељи и бележници. То је, како каже, посебан слој људи у друштву који се нагло обогатио.

- Што се тиче понашања извршитеља и начина продаје станова, не знам шта да вам кажем - рекла је Гојковићева.