Мамама већа примања док су на боловању

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

среда, 24. 07. 2019. у 10:01

Мамама већа примања док су на боловању

Фото З. Јовановић

Коначно би требало да буде промењен закон којим је за годину дана закинуто око 13.000 породиља. За пуну надокнаду, после измене прописа, биће довољно 12 уместо садашњих 18 месеци стажа

БУДУЋЕ маме ће пре него што отворе трудничко боловање у радној књижици морати да имају најмање годину дана стажа како би оствариле право на накнаду у складу са зарадом коју су примале. Граница ће бити постављена на 12 месеци изменама важећег закона, који је прописао да је за пуни износ "боловања" неопходно 18 месеци непрекидног рада.

Још једна новина повољна за даме са високим примањима јесте то што ће им се просек на породиљском одсуству обрачунавати на основу пет просечних зарада уместо садашње три. Тачније, моћи ће да приме пет републичких просека.

Како "Новости" незванично сазнају, ово су два предлога измена Закона о финансијској подршци породицама са децом који ће се наћи на дневном реду јесењег заседања парламента. То значи да ће се вратити одредбе из старог закона које су биле финансијски погодније за породиље.

Прочитајте још - ЗБОГ СПОРНИХ ОДРЕДАБА ЗАКОНА: Умањене накнаде за 13.000 породиља

Пре годину дана држава је донела низ пронаталитетних мера, међутим, на самом почетку примене закона запело је око неколико одредаба. На неопходност измена све време указује већина родитељских удружења.

Радна група на чијем је челу била проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар без портфеља задужена за демографију и популациону политику, закључила је да би изменама прописа требало да буду обухваћене маме предузетнице, оне које су радиле краће од шест месеци и даме које су остале у другом стању у првом месецу радног стажа.

- Инсистираћу да изменама буде обухваћен што већи број оштећених, јер мислим да је то једино праведно решење - каже за "Новости" проф. др Ђукић Дејановић. - Побољшање ће зависити од могућности буџета.

Позитивна страна новог закона о финансијској подршци породици са децом, коју надлежни посебно истичу, јесте проширен број корисника, па тако сада право на накнаду зараде на породиљском имају и жене које нису у радном односу код послодавца, али су другим облицима рада имале уплаћене доприносе. Ту спадају запослене по уговору о делу, о привремено-повременим пословима, пољопривреднице, предузетнице. Таквих корисница је 4.425.

Према истраживању портала "Бебац" знатно мање је, међутим, оних мама којима је нови пропис изашао у сусрет од оних којима су права ускраћена. Они су утврдили да је трећина корисница оштећена применом новог прописа.

- Свега 914 жена има приходе од самосталне делатности у неком од 18 месеци који се узимају за обрачун, а 18 њих приходе од пољопривреде - кажу у "Бепцу". - За ову намену држава је издвојила око 304,5 милијарди динара, односно нешто мање од 69.000 по корисници за 11 месеци или у просеку 6.255 динара месечно.

С друге стране, званична статистика је годинама уназад алармантна.

Прочитајте још - Веће надокнаде за породиље

Према подацима Републичког завода за статистику, Гаџин Хан, Бабушница и Црна Трава изгубили су прошле године највише становника. Црна Трава прошле године бележи рекордно најмањи број новорођенчади, којих је било само деветоро, док је 48 особа преминуло. У Гаџином Хану рођене су свега 34 бебе, а умрле су 193 особе. Бабушница је добила 46 нових становника, а остала је без чак 293 суграђана.

Стопа природног прираштаја у 2018. години у Србији била је позитивна у само шест градова, односно општина, а једине две општине на југу Србије у плусу су Бујановац и Прешево.

НАЈМАЊЕ БЕБА У ЗАЈЕЧАРСКОМ ОКРУГУ

НАЈНИЖА стопа природног прираштаја забележена је лане у Зајечарском округу, и то минус 14,8 промила. У том крају рођено је 599 беба, а преминуо је 1.591 становник.

НА подручју Нишавског округа прошле године рођено је 3.331 новорођенче, а умрле су 5.464 особе, тако да је број становника смањен за 2.133.

Негативну стопу природног прираштаја има и Топлички округ, где је прошле године рођено 768 беба, а умрло је 1.445 житеља. На подручју Пирота, према проценама статистичара, у 2018. години живело је 84.827 лица, а број становника је на основу негативног природног прираштаја смањен за скоро 1.000.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

realist.

24.07.2019. 10:29

Vreme je bilo da se Drzava brine za mama a dok su na bolovanje, ujedno I voditi racuna dasu zasticen zakonski da nebi poslodavci davali otkaze kako I'm pase. A isto i trudnice staviti po zakonsku zastitu.

slavke

24.07.2019. 10:50

Sta je sa porodiljama koje su dobile resenja o nadoknadama jos pre 1-1.5 godinu i sada nemaju prava na povecanja - pracenje zarada kod poslodavca! Koja je imala 30.000 nadoknadu i dalje ima 30.000 - nema ikakvog povecanja, iako je mozda kod gazde sada 35.000... Jos gore je za posebnu negu deteta - koriste resenja o nadoknadi izdate jos za potrebe porodiljskog odsustva! Na taj nacin, ako se zena porodi 2019. a posebnu negu deteta ''produzi'' na primer do 2022. primace svo vreme istu nadoknadu

Никола

24.07.2019. 11:18

Будуће маме би требало да примају надокнаду без обзира да ли су у радном односу,или не.Новац за то се мооора наћи.

Miško Avramović

24.07.2019. 11:41

Porodiljama bi trebalo isplatiti garantovanu zaradu ako ne ispunjavaju uslove za veću naknadu, i to je po meni možda i najjači podsticaj za radjanje dece. Svaka isplata manja od garantovane zarade je sramotna za državu i ponižavajuća za porodilju

Mikan

24.07.2019. 12:14

Sve je to lepo ali sta posle kad prodje porodiljsko? Treba iskolovati decu, treba da imaju neku perspektivu... Mnogo sire i dublje treba resavati problem. Ima li podatak pored prirodnog prirastaja koji je u minusu, koliko ih je otislo iz zemlje?

Radnaskela

24.07.2019. 21:30

pozdravljam, medjutim nije sve u parama i nije sve samo u primanju jednog roditelja. deca su skup hobi u danasnje vreme i za pospesivanje nataliteta je potrebo stvoriti suprotnu sliku - da svaka porodica moze da priusti da odgoji i skoluje dvoje dece. Tek onda ce ovakve mere da podignu natalitet a da nemamo povecanje siromastva i funkcionalne nepismenosti. Lepo je neko napisao u komentarima - sta posle? skola? odeca i obuca? rekreativne nastave i ekskurzije? vanskolske aktivnosti?