Ћирилица им великосрпска

Ј. КЕРБЛЕР

среда, 24. 07. 2019. у 12:06

Ћирилица им великосрпска

Милорад Пуповац Фото Танјуг

Пуповац је истакао да се враћањем ћирилице у Вуковар не проширују права за Србе у Хрватској, већ је реч о милости да им се омогући да користе права које им је дао и Устав

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ЈЕДНА групација људи у Хрватској одлучила је да се спречи спровођење уставног закона у Вуковару. Дошло се до тога да се тврди да је употреба ћирилице наставак великосрпске политике, што је апсурд - рекао је функционер СДСС Милорад Пуповац на седници Одбора за људска права и права националних мањина у Хрватском сабору. Он је истакао да се враћањем ћирилице у Вуковар не проширују права за Србе у Хрватској, већ је реч о милости да им се омогући да користе права које им је дао и Устав.

У Крњаку, Удбини, Војнићу, Борову и Грачацу такође се не примењује у пуној мери уставни закон о мањинама, а у многим хрватским градовима не поштују ни права других, а не само српске мањине.

- Нигде у Хрватској се не остварују права на језик и писма националних мањина, а циљ је у Вуковару био баш тај - тврди Пуповац.

Прочтиајте још - ЋИРИЛИЦА МОРА У ВУКОВАР: Пацке Уставног суда због непоштовања националних мањина

Посланик Фурио Радин рекао је да не види како двојезичност може да штети хрватском народу, када она пре свега води суживоту.

Радин, који је од самог почетка деведесетих година у Хрватском сабору сматра да су закони, па и уставни закон о мањинама, написани да се поштују и да сам тај закон обезбеђује Србима далеко више права од оних о чему је недавно одлучивао Уставни суд.

- Ја сам из Истре и сећам се и оних година после рата када је било проблема између Хрвата и Италијана. Постављало се и тада питање двојезичности, али је она одмах успостављена, јер се сматрало да је то корак ка суживоту - навео је Радин.

Он је позвао да се у Вуковару направи анкета међу грађанима што мисле о ћириличким таблама.

- Двојезичне табле требало би поставити по дану, а не по ноћи - став је Фурија Радина који тврди да би у Вуковару био бољи живот да је мање политике. - Из разних разлога многи не желе да је рат завршен и није потпуно готов. Неки на томе зарађују, а већином је то десница, с тим да ни левица није искључена. Треба само да се види ко зарађује на гласовима људи, па ће бити јасно коме не одговара да се рат заврши.

Радин замера и хрватској председници Колинди Грабар Китаровић што се није јасно одредила према поштовању закона.

САМО НА ПАПИРУ

ИАКО се хвалимо у Хрватској да је наше законодавство дало сва права мањинама, то је само мртво слово на папиру - тврди Горан Беус Рихтенберг, који сматра да ће и Европа ускоро поставити питања о правима мањина.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

logika

24.07.2019. 12:37

Neki političari u Hrvatskoj su otišli u aut. Zbog čega valjalo bi znati. Jedno je sigurno da im Srbi nisu ništa krivi.

Floskula

24.07.2019. 14:02

Izgleda da je za nase susjede sve "velikosrpsko", pa izgleda i jezik i pismo. Ova otrcana floskula koju su lansirali Austro-ugari pred i za vrijema aneksije Bosne jos je i danas ziva.

драгана

24.07.2019. 15:37

@Floskula - Čudno je koliko se Hrvati drže te floskule, kako Vi kažete.

Зора Митровић

24.07.2019. 15:21

Пише ли на Бугарској и Македонској амбасади текст ћирилицом? Како им та ћирилица не смета?

Draga

24.07.2019. 16:54

Evropske vrednosti na delu. Sramota za EU. U tome nisu Srbiji ni do kolena.

Назадак

25.07.2019. 04:21

Кад погледамо како су писани коментари, Срби су дцолични - причају о ћирилици, а не користе је.