Ђорђевић: Газде ће морати да осигурају раднике

Ј. Ж. Скендерија

понедељак, 22. 07. 2019. у 08:08

Ђорђевић: Газде ће морати да осигурају раднике

Фото З. Јовановић

Министар за рад о закону који ће обавезивати послодавце. После повреде запослени ће одмах наплаћивати штету

ПОСЛОДАВЦИ у Србији ускоро ће морати све своје раднике да осигурају од повреда на раду код осигуравајућих кућа. Закон који ће их на то обавезати биће донет на јесен и више неће бити повлачења по судовима, а у случају повреде, новац ће се одмах исплаћивати.

Прочитајте још: Ђорђевић најавио стимулације за запослене у центрима за социјални рад

Ово, у разговору за "Новости", открива Зоран Ђорђевић, министар за рад, и најављује да ће на истом заседању на дневном реду бити и дуго најављиване измене Закона о финансијској подршци породицама са децом.

- Ускоро почиње јавна расправа о четири предлога измена који долазе из мог и министарства на чијем је челу Славица Ђукић Дејановић. Очекујем да примена почне од Нове године, док ће оне мере које не утичу драстично на буџет моћи да ступе на снагу одмах. Код овог закона морамо да водимо рачуна о томе да нам се не деси сценарио као у Црној Гори када буџет није могао да покрије прописане мере. Зато смо ми за почетак почели са мерама на 10 година и направили смо једну врсту подршке деци, не родитељима. Волели бисмо да дођемо у ситуацију да тешко издвајамо новац јер би то значило да имамо много деце. Ове године смо повећали издвајање за породиље за пет милијарди у односу на лане.

Прочитајте још: Ђорђевић: У плану реконструкција Центра у Звечанској

* Да ли измене значе и више новца за кориснике?

- Ова четири наша предлога траже већа финансијска средства. Обећали смо да ћемо у складу са могућностима државе издвајати више за децу. Трудићемо се да никоме не ускратимо права, већ само да их увећавамо. Нико неће штедети на мајкама ако могућности постоје. За исплату накнада зарада за породиље, родитељски и дечији додатак и трошкове боравка деце у предшколским установама ове године биће издвојено дупло више новца у односу на 2008. годину. Обезбедили смо рекордан износ у последњих 10 година, од 58 милијарди динара. Да подсетим, у 2008. у те сврхе утрошено је 25,8 милијарди динара.

* Шта је у протеклих неколико месеци урадио тим за економске миграције?

- Нема науке и теорије која може да каже шта треба да се ради по питању одласка људи из земље, то зависи од саме државе. И из Чешке, у којој су стабилне плате, људи одлазе. Разлози не морају увек да буду материјалне природе. Тражио сам на Влади да се донесе економска стратегија Србије за наредних 50 година, да утврдимо стратешки циљ, шта желимо да урадимо у том периоду. Да се осврнемо на образовни систем, а не да школујемо децу коју немамо где да запослимо.

* Да ли постоји статистика или и даље имамо само процене о броју људи који у току једне године напусте земљу?

- Не постоји статистика, јер нико нема обавезу да се јавља држави када одлази. Не знамо колико људи трајно оде, а колико привремено. Иако нема званичне статистике, свесни смо да то није мало. Искуство других говори нам да тек када уђемо у Европску унију и отворе се границе, ситуација може драстично да се погорша. Румунија, Бугарска, Хрватска, па чак и Словенија и Чешка, прошле су тај сценарио. Зато смо ми сада почели да размишљамо о томе.

ВИШЕ НОВЦА

У првој половини ове године, на основу Закона о финансијској подршци породици са децом, утрошено је 22,7 милијарди динара за накнаде породиљама и за одсуства ради неге детета, а са родитељским и дечјим додатком 34,5 милијарди динара, наводи министар Ђорђевић. Само за родитељски додатак за прво, друго, треће и четврто дете издвојено је више од 11 милијарди динара.

Примера ради, новчана давања у наведене сврхе целе 2009. године износила су само 31,1 милијарду, следеће године 34,6, док је 2011. године исплаћено 37,6 милијарди динара.

ПРИМЕРИ ИЗРАЕЛА И ФИНСКЕ

* ДА ли постоје државе које су успеле да се изборе са одласком људи из земље?

- Имамо пример Израела који је успео да заустави одлазак људи из своје земље. Њихов пројекат се заснива на раду са издвојеног места. Људи живе у Израелу, а раде за компаније из других земаља. У Финској су најталентованије људе задржали тако што су им дали максималне плате које би имали у иностранству. Запошљавали су их углавном у средњим предузећима, плате је давала држава, а после годину дана послодавци су сами одлучили да их задрже на истом нивоу зарада, јер им је посао напредовао, а и запослили су нове људе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Stevan

22.07.2019. 08:31

Obavezno osiguranje radnika kod osiguravajućih kuća, doneće nove troškove privatnom preduzetništvu, povećaće broj radnika na crno, povećaće dobit osiguravajućih kuća. Ja imam dva radnika, mala firma da ne može da bude manja, da bih isplatio zaradu, moram da platim na neto zaradu radnika još oko 65% poreza i doprinosa (zavisi od neto iznosa), ali to je okvirno 65%. Ako budem imao obavezu da osiguram ova dva radnika, ja ću ih otpustiti, radiću sam ili ću da zatvorim firmu.

vladica76

22.07.2019. 10:36

@Stevan - a recimo sta se desi ako se tvoj radnik povredi na poslu? daces mu otkaz pa naci drugog?ili koverta za inbspektora?

dr Udo Brinkman

22.07.2019. 11:20

@Stevan - Nek osiguranje radnika na rizicnim poslovima placa drzava a ne da novim nametima opterete privrednike koji su ionako optereceni. Radnici obicni koji gledaju samo svoju platu i svoj interes to ne razumeju i bas ih briga po sistemu " nek crkne svaki gazda ako treba samo da ja dobijem platu " !!! Radnik je bitan ali radnik 99 posto nece da razume kakva je drama u ovakvoj drzavi biti privrednik...sa ovakvim nametima i opterecenjima !!!

Nikola Zlatibor

22.07.2019. 09:08

Pa ok, smanjice plate za iznos osiguranja. Ministar bas nista ne zna o kapitalizmu.

Mali

22.07.2019. 10:19

Osiguranje ce onda traziti skupu atestiranu opremu, fensi odela, jeste li se to jutro obrijali pre posla, popili casu tople vode, popunili radni nalog plavom olovkom, da li ste obrisali cipele pre nego sto ste se popeli na merdevine, polozili akreditovani trening za mesanje maltera... Osiguravajuce kuce su prosle godine imali nenormalno viosku dobit. Nesto tu nije poslozeno kako treba. Lako je potpisati polisu osiguranja, ali dobiti odstetu je kao "bos po trnju".

Milan024

22.07.2019. 10:21

Prepolovite naša davanja Vam partokratiji, pa zatim uvodite obavezno osiguranje radnika. Najlakše je uvoditi nove namete domaćim privrednicima.

Vojislav

22.07.2019. 10:28

Kakva glupost! Moji zaposleni sede za kompjuterima u kacelarijama i nemaju šanse da se povrede na bilo koji način osim da gurnu ruku u utičnisu ili da se potuku na poslu. Malo karikiram, ali suština je da će masa poslodavaca imati dodatne nepotrebne troškove koji se , hvala Bogu, nikada verovatno neće povrediti a da će najveću korist imati osiguravajuća društva koja će samu ubirati premije a neće imati za šta da ih isplaćuju. Narvno, ne govorim o građevinama, rudnicima, saobraćajnim preduzećima

Mara

22.07.2019. 11:46

@Vojislav - Ovaj Zakon "donose" već godinama unazad i nikako da ga donesu.Poenta je ulaganje u preventivu.Preventivnim delovanjem značajno se smanjuju povrede na radu, tako bar, kaže statistika sa zapada gde ovaj zakon postoji mnogo manje je povreda na radu pogotovu sa smrtnim ishodom.U Srbiji poslodavci ulaganje u BZR vide kao trošak a pošto institucije ne funkcionišu u većini slučajeva niko ne odgovoara. Radnik ili njegova porodica nikada ne budu obeštećeni.

vlada

22.07.2019. 16:07

@Vojislav - Na 50m od ulaza u firmu zapeo sam nogom za cuvenu beogradsku kocku ,pao i polomio ruku. Osim povrede na radu i 100% plate, dobio sam i nadokndu na osnovu osiguranja za tesku telesnu povredu.Dosta.

Mića Iz Kafića

22.07.2019. 10:39

Građevinske radnike obavezno i sve one koji se bave rizičnim poslom ali berače malina,jagoda,paprika....zašto?

Анти Антифа

22.07.2019. 10:45

Осигурање запослених као и сва друга осигурања улазе у трошкове те се одбијају од пореза. На осигурање зспослених се не плаћа порез на премије осигурања. Нека оквирна премија по запосленом на суме од 100.000 за смрт услед незгоде и 200.000 за трајни инвалидитет је око 800 динара годишње по запосленом. Свака прича о повећању трошкова са тим пада у воду. Незнање послодаваца по том питању је пословично у Србији

Chechen

22.07.2019. 10:54

Mi smo 100 godina iza Finske... Kod njih je radnik svetinja, sindikati štite radnike a ne kao kod nas...

dr Udo Brinkman

22.07.2019. 11:24

Tabakovicka godinu dana pre dozvole osiguravajucim kucama da za 45% poveca cenu obaveznog osiguranja za registraciju kola kaze " Broj saobracajnih nesreca se smanjio i visina polise obaveznog osiguranja bi trebala da se smanji i nikad necu odobriti bilo kakvo povecanje dok sam ja guverner"!! Vec sledece godine, gotovo pod okriljem noci i bez pompe u novinama, susrecemo se sa informacijom da je NBS odobrila povecanje 45% !!! Istalili se !! Isto i sada !!! Pametnome dovoljno !!!

Sasa

22.07.2019. 11:27

Petoclana porodica (3 maloletna deteta) i zaposleni roditelji na minimalcu nemaju pravo na deciji dodatak jer imaju prevelika primanja. JADNA LI SI ZEMLJO SRBIJO !!!

Posmatrač sa strane

22.07.2019. 14:04

I šta onda? Pa poslodavci su to morali oduvek da čine, ali nisu. Da li je neko od poslodavaca, pogotovo onih bliskih vlastima, ikada potrefio ćorku zbog držanja radnika na "crno", da li su vaši inspektori imuni na keš koji je obligatoran kada utvrde nepravilnosti, da li zaista nema slujajeva zataškavanja i doprinosa i poreza ako je neko blizak vlastima? Nije i nisu a zataškavanja- koliko hoćeš! Zato, Đorđeviću, ne pevaj nam tužne pesme. To Dačić bar bolje ume od tebe.