Вршац ће до краја 2021. добити први центар за оболеле од Алцхајмерове болести у Србији, у ком ће доживотно бити збринути дементни пацијенти чије породице нису у могућности да се о њима старају на адекватан начин.

Прочитајте још: Оболели од деменције добијају болницу

Објекат од хиљаду квадратних метара, који ће испуњавати све стандарде националне стратегије лечења оваквих болесника, градиће се у склопу Специјалне болнице за психијатријске болести "Др Славољуб Бакаловић", што ће највећим делом финансирати ЕУ.

Потреба за отварањем оваквих центара је огромна, јер се процењује да у нашој земљи има чак око 200.000 дементних људи, углавном старијих од 65 година. Њихова рехабилитација је сложен процес, који породице тешко могу саме да испрате, па се све више њих обраћа здравственим установама за помоћ. Међутим, за сада постоји само могућност њиховог привременог збрињавања. Зато је вршачка специјална болница одлучила да уз помоћ румунске Окружне болнице из Решице покрене прекогранични пројекат, којим ће трајно решити тај проблем.

Прочитајте још: ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ: Биће нам потребнија геријатрија од педијатрије

- Смештајни капацитет нашег центра ће бити 30 постеља. То неће задовољити потребе јужнобанатског региона, имајући у виду то да је деменција једна од најчешћих менталних болести, као и да су наша три одељења, са преко стотину места, увек попуњена. Али ће зато ти одабрани пацијенти имати најквалитетнију негу до краја живота - појашњава директорка специјалне болнице др Татјана Воскресенски.

МИЛИОН

ВРШАЧКИ центар градиће се у оквиру прекограничног пројекта "Здраво старење и деменција - бољи живот", који је ЕУ подржала са 1,1 милион евра. Од те суме, специјалној болници припада око 700.000 евра, а финансијску подршку имају и од Покрајинског секретаријата за финансије.