ИТ одељења у многим школама празна

Љ. Бегенишић

понедељак, 22. 07. 2019. у 19:05

ИТ одељења у многим школама празна

Фото З. Јовановић Уписивање ђака у гимназију

Интересовање за специјализоване смерове велико у Београду, у унутрашњости ситуација другачија. Тамо где нема довољно ученика за овај профил, они ће бити распоређени на сродне одсеке

Иако су специјализована одељења за рачунарство и информатику најпопуларнија међу малим матурантима, занимљиво је да неке школе у Србији нису успеле да попуне уписне квоте.

Прочитајте још: Шарчевић: Најтраженије гимназије, специјализована ИТ одељења, медицинске и угоститељске школе

Највеће интересовање владало је у Београду, где су ИТ одељења попуњена до последњег места. У неким деловима Србије деца су само делимично била заинтересована за ову струку, док има места где се пријавило свега неколико ученика.

Тако су за ИТ одељења најмање заинтересовани били осмаци у Алексинцу и Петровцу на Млави, где су у њих распоређена по два ученика. У гимназији "Душан Васиљев" у Кикинди распоређено је само пет ђака, а исто толико и у Руми у Гимназији "Стеван Путић".

По шест ученика распоређено је у Средњој школи "Лукијан Мушицки" у Темерину и у Гимназији "Бранко Радичевић" у Ковину.

Прочитајте још: УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ: Гужва за куваре и фризере

У гимназији на словачком језику "Јан Колар" у Бачком Петровцу није уписано ниједно дете на ИТ смер.

Празних места има и у гимназијама у Параћину, Брусу, Пироту, Јагодини, Неготину, Лозници, Рашкој, Краљеву... Ове школе имају довољно заинтересованих ђака да формирају одељења, јер је услов за то да се упише половина од уписне квоте.

МАТЕМАТИЧАРИ ПОНОС СРБИЈЕ Председница Владе Ана Брнабић честитала је ученицима Математичке гимназије у Београду освајање медаља на 60. међународној олимпијади из математике за средњошколце одржаној у британском граду Бат. - Најсрдачније честитке ученицима Математичке гимназије у Београду: Јелени Иванчић, Алекси Милојевићу и Павлу Мартиновићу на освојеном златном одличју, Милошу Милићеву на освојеном сребрном, а Јовану Торомановићу и Владимиру Виктору Мирјанићу на освајању бронзане медаље на најпрестижнијем међународном такмичењу - навела је премијерка. - Млади математичари су понос Србије и они су у низу сјајних резултата показали како се знање, таленат и предан рад награђују на најбољи начин.

С друге стране, сва ИТ одељења на територији Београда су попуњена. Такође је и у Златиборском округу интересовање било велико, па су сва места у гимназији у Ужицу и у пријепољској гимназији попуњена. Попуњене су и гимназије у Сомбору, Чачку, Нишу, Ваљеву, Смедереву, Ћуприји, Крушевцу, Краљеву, Новом Пазару...

Уписне квоте нису попуниле ни све гимназије са специјализованим математичким одељењима. У Ваљевској гимназији је распоређено 16, у Краљевачкој и нишкој "Светозар Марковић" по 10 ученика, а квота је 20.

Празних места има и у одељењима за обдарене за физику - у Земунској гимназији је распоређено 10, а у нишкој "Светозар Марковић" девет, док је квоту од 20 ученика попунила само гимназија "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду.

Новоустановљено одељење за ученике са посебним способностима за биологију и хемију није успела да попуни једино Осма београдска гимназија, где је од 20 планираних распоређено девет ученика.

Да би се специјализовано одељење формирало потребно је да се упише 50 одсто од одобреног броја ученика по Конкурсу за упис ученика у први разред средње школе. Уписна квота је 20, па је за формирање одељења потребно 10 ученика.

фото Н.Живановић

Пошто неке школе то неће моћи да учине због недовољне заинтересованости, питање је шта ће бити са децом која су конкурисала и положила пријемни испит.

- Уколико се у неко од одељења у школи не распореди довољан број ученика да би се одељење могло формирати и финансирати, кандидате који су распоређени у таква одељења Министарство распоређује у друге образовне профиле у којима је остало слободних места и за које испуњавају потребне услове. То ће бити урађено уз благовремено информисање њихових родитеља, односно других законских заступника - кажу, за "Новости", у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

НИЖИ ПРАГ ЗА УПИС

По једној од прве три жеље је уписано 86,65 одсто ученика, по првој жељи је уписано 64,62 одсто свршених основаца, по другој 15 одсто, а по трећој жељи седам одсто ученика.

Од укупно 69.859 ђака који су завршили основну школу, њих 65.229 је предало листе жеља, а уписано их је 63.758.

У већини средњих школа у Србији ове године је праг за упис нижи за неколико поена него лане, а на то су највероватније утицали лошији резултати на завршном испиту.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације