Да ли је Србији потребан посебан центар за смештај деце миграната?

Танјуг

недеља, 21. 07. 2019. у 18:49

Да ли је Србији потребан посебан центар за смештај деце миграната?

Фото Танјуг / Јана Стојановић

У Центру за заштиту и помоћ тражилоцима азила (ЦЗА) сматрају да постојећи центри за њихов смештај нису адекватни и апелују на отварање посебног центра за прихват ове деце
ПРЕМА подацима Министарства за рад у Србију тренутно борави од од 300 до 600 деце миграната без родитељске пратње и њима се како наводе брину надлеЂне институције - додељује им се штаратељ, омогућава смештај, психосоцијална подршка...,међутим у Центру за заштиту и помоћ тражилоцима азила (ЦЗА) сматрају да постојећи центри за њихов смештај нису адекватни и апелују на отварање посебног центра за прихват ове деце.

"Смештајни капацитети који се нуде тој деци нису довољно добри јер се смештају заједно са одраслима и формирање једног центраискључиво за малолетнике без пратње било би решење које би им омогућило добију заштиту и бригу која им је неопходна, каже за Тањуг психолог ЦЗА Јана Стојановић.

Она тврди да је број ове деце стално у порасту и да их, по проценама ЦЗА тренутно у Србији има око 500.

Она наводи да ЦЗА свакодневно долазе са таквом децом у контакт и да их срећу на улицама, парковима, да их виђају да спавају на отвореном...

"Највише малолетне деце без родитељске пратње је у Београду и један део њих је смештен у Центру за азил у Крњачи", наводи Стојановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Деца мигранти седају у ђачке клупе у Србији

Она указује и на проблем неусаглашености података наводећи да је према подацима тог Центра од јуна месеца у Србији било близу 500 малолетне деце миграната без пратње, а према подацима МУП-а, од почетка године до јула у Србији их је регистровано свега 390.

Постоји одређен број деце која никада нису регистрована, упозорава Стојановић, и објашњава да они често избегавају регистрацију плашећи се да ће им то бити проблем ако успеју да пређу у неку неку вропску земљу, која им је крајњи циљ.

Најбројнији су тинејџери старости између 14 и 17 година, а приметан је и пораст млађе деце.

"Долазили смо у контак с децом која имају свега 9 година а путују сами без родитеља и старатеља и било кога ко брине о њима", каже Стојановић, која упозорава да су они под великим утицајем старијих група са којима се крећу, што представља велику опсаност за њих.

Говорећи о процедури, Стојановић је навела да свако ко дође у контакт са особом која се изјашњава као малолетна и путује сама дужан је да контактира Центар за социјални рад који даље преузима надлезност у погледу бриге, одређивања старатељства, боравка у смештајним капацитетима, док је полиција задужена за регистрацију. Међутим, Стојановић наводи да капацитети којима располажу Центри за социјални рад нису довољни да би могли да реагују на сваки позив.

Највећи број њих смештен је у Центру за азил "Крњача" затим у Заводу за васпитање деце и омладине и у дому "Јован Јовановић Змај" који се налази у оквиру Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђорђевић: У Србији 4.000 миграната, од тог броја 3.000 су деца

Јана Стојановић међутим упозорава да је проблематичан начин на који се они смештају будући да се велики број деце збрињава у центре заједно са одраслима иако то није место за њих.

"Зато су често у ризику да буду злоупотребљени, неретко су и жртве насиља, подложни су различитим злоупотребама, лако их је изманипулисати и долазе јер долазе у контакт са различитим људима", каже Стојановић.

Наводи да су се и сами жалили да се не осећају безбедно у таквим центрима, да им прете, покушавају да их пљачкају, упадају у собе и да то није место где треба да буду.

"Зато је једино адекватно решење за овај проблем оснивање посебног центра за смештај деце миграната без родитељске пратње, где би имали сву потребну бригу у складу са њиховим годинама, а и било би и много рационалније за ангажовање капацитета стручних инстутиција", закључује Стојановић .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Dragana B.

21.07.2019. 20:39

Prvo resiti mesta i sve sto je sporno za nasu decu i decu sa posebnim potrebama pa onda resavati pitanja dece migranata!Nismo mi toliko bogati da izdrtavamo sve nase i priliv iz drugih drzava kad i sami imamo problem sa sosijano ugrozenima!

Kopecanje

21.07.2019. 20:43

Naravno. Decu treba pomoći i skloniti od odraslih što je više moguće. Naravno da im i sami imigranti pomažu koliko mogu. Problem su zlikovci i kriminalci koji pre ili kasnije primete decu i potrude se da pronadju način da ih iskoriste.

JUGO

21.07.2019. 20:47

Traba ih odma poslati nazad odaklen su dosla direkno.ima samo da imate problema snjima ko i ovde skoro svaki dan p neko ubistvo svercuju drogom prodaju samo se bave kriminalom i drzava ima problem snjima..deca bez roditelja katastrofa ,,ovde imaju problem i oni koji imaju roditelje ...

СЕРБ

21.07.2019. 20:56

Како у Србију стижу малолетна деца? Из ЕУ (Бугарске, Румуније, Грчке, Хрватске, Мађарске)! Не знате број малолетне деце! Али знате да узмете 50 милиона еура бесповратних донација за њихово укључење у наше друштво. Добићете милијарде, само им омогућите смештај. То је криминал самог врха државе, дипломатије и полиције. То је антидржавно деловање. Ту децу неће ЕУ. Они ће овде одрастати. То је будућа војска немачка. Питајте Немце на ту тему.

Zana

21.07.2019. 21:10

I'ma li DNA I kraja?Odakle.oni,muskarci is navodno 13-17god u Srbiji.Jroz.koje zemlje.su prosli I zasto Srbija.da brine o njima. .Gde su Makedonija,Grcka.. Da me govirim o Hrvatskoj.itd.Pa.nije.Srbija socijalna ustanova za Pakistance,Afganistance.Obezbedite.srpskoj.deci. Sramota....nije vrag kada Niko be pristaje da ce Srbija I na Ovo pristati Sramota Tobezbedite PA.nije Srbija

Gile

22.07.2019. 08:49

u Marakešu ste se obavezali da ćete primiti oko milion izbeglica, barabe jedne

Мр Радомир Шћепановић

22.07.2019. 10:47

Ne, i netrebaju nam! Srbija je prihavila svoje izbeglice iz Slovenije, Hrvatske, Bosne! Dosta!