ПРОТИВ медицинске сестре Ђ. А., запослене у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској, у Београду, по налогу надлежног тужилаштва, у петак је поднета кривична пријава због сумње да је извршила кривично дело злостављање и мучење. Она је пре тога саслушана у полицији, по налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду. На снимку, који се појавио на друштвеним мрежама, види се како Ђ. А. дете носи као џак и баца га у креветац, а потом мобилним телефоном, иако је његова употреба забрањена, фотографише другог малишана.

Прочитајте још: Након снимка из Звечанске, који је потресао јавност, омбудсман покренуо поступак контроле рада установе; МУП подигао пријаву

Званично, она се сумњичи да се несавесно опходила, супротно правилима ове установе, премa двогодишњем дечаку о коме је била дужна да се стара. Након утврђивања чињеница, комисија установе ће послодавцу дати предлог санкционисања и он ће донети решење. Пошто се ради и о кршењу дечјих права, овај случај подлеже и кривичној одговорности, те ће и Центар у Звечанској поднети кривичну пријаву против сестре, али и против Н. Н. лица које је неовлашћено снимало простор у коме бораве деца.

Прочитајте још: СУСПЕНДОВАНА СЕСТРА У "ЗВЕЧАНСКОЈ": Носила бебу као да је џак (ВИДЕО)

- После суспензије, она може да буде новчано кажњена, опоменута или искључена са посла - каже Зоран Милачић, директор установе. - До понедељка треба да се изјасни, а после тога се доноси одлука. Трудићемо се да се то догоди што пре.

Фото П. Митић Директор Милачић обећао брз резултат истраге

Како тврди Милачић, медицинска сестра је недавно запослена и на пробном је раду. Он наглашава да је за њу добио препоруке од професора високе школе у којој студира, а у периоду у коме је волонтирала није примећено ништа проблематично у њеном понашању.

- У закону о социјалној заштити стоји да особа која ради са дететом не може себе да доведе себе у доминантан положај ни у физичкој ни у вербалној комуникацији - каже он.

- Овакав начин ношења и држања детета је недопустив, а то је и основно правило службе. Запрепашћени смо како је то могло да се деси.

Директор истиче да је поготову недопустиво сликање детета и слање фотографија. Још није утврђено да ли је фотографија искоришћена на друштвеним мрежама или је направљена за личну употребу, али ни то се не сме. Ђ. А. је у разговору са директором тврдила да је слика послата колегиници која је на одмору и која је веома везана за то дете, да би је мало развеселила. То је могуће, тврди он, али ни то није дозвољено.

- Имали смо мање примедбе на њен рад, али то су техничке примедбе које су се кориговале у ходу - објашњава наш саговорник. - На пример, дете ни у једном тренутку не сме да буде само на пулту за преповијање, затим имали смо неке препоруке у вези са комуникацијом. То је нормално за младе сестре у периоду обуке. Не можемо очекивати да тек што је изашла из школе све зна, јер некад знања долазе са искуством.

ЗАХТЕВ ЗАШТИТНИКА

ЗАШТИТНИК грађана Зоран Пашалић је због овог случаја покренуо поступак контроле рада Центра за заштиту одојчади. Руководиоцу Центра дат је рок од 15 дана да се изјасни о околностима тог случаја и да достави тражену документацију.

- По завршеном поступку, заштитник грађана ће саопштити своја сазнања о случају који је узнемирио јавност - стоји у саопштењу.

САЗНАЛИ ИЗ АНОНИМНЕ ДОЈАВЕ

УПРАВА "Звечанске" је за случај сазнала из анонимне дојаве. Одмах је обавештено ресорно министарство, сестра је суспендована, а онда се снимак појавио на друштвеним мрежама. Директор Милачић одмах је разговарао са Ђ. А., она није ништа оспорила и донето је решење о суспензији.

- Непознато нам је када је настао снимак и ко је снимао, можемо само на основу претпоставке да кажемо када се то десило - каже Милачић.