НИЈЕ време за ћирилицу. Ово су поручили председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и градоначеник Вуковара Иван Пенава након састанка на коме је разматрана одлука Уставног суда по којој се ћирилица мора вратити у овај град. Тако се и председница Хрватске јасно ставила на страну оних који, не бирајући средства, хоће да спрече ћириличко писмо у Вуковару.

И премијер Андреј Пленковић изнео је свој став након састанка са Пенавом и поручио да из одлуке Уставног суда "не произлази правна обавеза која би наметала локалној управи постављање двојезичних плоча".

Прочитајте још: Пуповац: У Хрватској има места за усташки поздрав, али не и за ћирилицу

- Зато, смиримо тон - рекао је Пленковић. - Важно је то што пише у поменутој одлуци, иако она није обавезујућа. На основу статута града Вуковара постоје одредбе које Уставни суд овом приликом није дирао, дакле Градско веће ће спровести расправу о стању дијалога, разумевања и сношљивости. Пенава не доводи у питање наш правни поредак нити одлуку Уставног суда, он јако добро разуме који су његови задаци.

Оваквим ставом државног врха Срби у Хрватској су огорчени. Милорад Пуповац, функционер СДСС, поручује да за усташки поздрав у тој земљи има места, а за ћирилицу нема ни места ни разумевања.

- За поздрав "За дом спремни" има места и полиција га штити, а за једно писмо и председница Колинда Грабар Китаровић и други тврде да повређује људе који су претрпели ратна страдања. У таквим условима тешко је водити дијалог - рекао је Пуповац.

Милорад Пуповац Фото Танјуг

Истовремено, министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да не зна да ли ће ЕУ реаговати и рећи да је владавина права у Хрватској озбиљно угрожена када председница одбија да спроведе одлуку Уставног суда.

Прочитајте још: БЛОКИРА ЋИРИЛИЦУ У ВУКОВАРУ: Пенава заобишао Пленковића

- Уставни суд је рекао: "У Вуковару се Србима мора омогућити да пишу ћирилицом", ништа више, само да имају право да пишу ћирилицом и да када већ ту живе, а нису успели баш све да их протерају, на таблама негде мора да се појави ћирилица. Очекујемо од ЕУ да реагује - казао је Вулин. - Жао ми је што Хрватска не може да се отргне од неоусташке политике и што није у стању да направи отклон од усташтва и НДХ и што непрекидно покушава да оправда јасеновачки геноцид или злочине из "Олује".

Колинда Грабар Китаровић Фото Танјуг

Иначе, питање ћирилице у Вуковару у жижу јавности доспело је усред предизборне кампање за председничке изборе у Хрватској и сви кандидати желе на њему да стекну предизборне поене. Ако се зна да је хрватска јавност већински негативно расположена према Србима и ћирилици, извесно је да онај ко буде против њих има много веће шансе да победи од оних који би евентуално имали разумевања за српску мањину.

Двојезична табла није поломљена само на згради МУП Фото Н. Фифић

КАПЕТАНУ ДРАГАНУ НЕ ДАЈУ ПОПА

Драгану Васиљковићу, познатијем као Капетан Драган, управа хрватског затвора у Лепоглави ускратила је посету његовог свештеника, оца Ђорђа Ђура, који је допутовао чак из Аустралије како би га посетио у затвору и исповедио.

- На тај начин управа затвора је прекршила Васиљковићево основно људско право на вероисповест, које је у свим земљама, па и Хрватској, гарантовано и законом и Уставом - рекао је његов адвокат Драган Палибрк Танјугу, који очекује пријем код патријарха Иринеја и подршку за невино осуђеног Србина.