МИНИСТАР здравља др Златибор Лончар у петак је у шабачкој болници уручио уговоре о додели лапароскопских стуба са пратећом опремом болницама у Ваљеву, Лозници, Јагодини, Новом Пазару, Пожаревцу, Крушевцу, Лесковцу и Клиничком центру у Крагујевцу. Поред Опште болнице "Др Лаза Лазаревић" у Шапцу, пројекат назван "Лапсерб" за развој минималноинванзивне хирургије тумора дебелог црева, спровди се у укупно 26 здравствених установа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лончар: У последње четири године запослено 12.000 здравствених радника

- Идеја нам је да све болнице у Србији, које су за то опремљене и имају задовољавајући кадар, могу да изводе компликоване операције, да се то не ради само у Београду или другим великим центрима. За пацијенте то значи да неће морати да иду из своје средине и имају додатне трошкове - рекао је министар Лончар. - Ово је опрема која омогућава интервенције без отварања трбуха и пацијенти су за дан-два на ногама. Нема зарастања и превијања рана, ни евентуалних компликација. Све је то озбиљан бенефит и за пацијента и за државу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лончар: Више новца за лечење у иностранству

Према његовим речима, за набавку најновијих лапароскопских стубова, од којих сваки вреди 15 милиона динара, Министарство здравља је обезбедило укупно три милиона евра. Они неће служити само за операције дебелог црева, већ и за комплетну хирургију у гинекологији, урологији и ортопедији, а свим медицинским установама које до сада нису испуниле услове, али желе да се прикључе, такође ће се изаћи у сусрет.

Министар Лончар похвалио је руководство Опште болнице у Шапцу јер је решило заостале техничке и кадровске проблеме и на време изабрало младе стручаке који ће ићи на специјализације и радити са савременим медицинским уређајима. Од октобра до сада, уз помоћ ресорног министарства, набављена су два апарата за анестезију, четири пацијент-монитора, кардиолошки ултразвучни апарат и друга вредна опрема.

УРАЂЕНО 1.250 ИНТЕРВЕНЦИЈА

ИДЕЈА за "Лапсерб" родила се 2015. године, а реализација је званично почела 2018. године од када је урађено је 1.250 операција. У међувремену, едукован је већи број лекара у Србији, од којих су четворо постали и инструктори.