Заштитник грађана покренуо је поступак контроле рада Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду (Звечанска), после информације и видео снимка насиља медицинске сестре над малолетним дететом, који су објављени у медијима.

Руководиоцу установе дат је рок од 15 дана да се изјасни о околностима случаја и да Заштитнику грађана достави документацију, наводи се у саопштењу Омбудсмана.

По завршетку поступка, Заштитник грађана ће саопштити сазнања о утврђеним чињеницама и околностима у случају који је снажно узнемирио јавност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
СУСПЕНДОВАНА СЕСТРА У "ЗВЕЧАНСКОЈ": Носила бебу као да је џак (ВИДЕО)

Омбудсман је још једном указао на обавезу надлежних и друштва да се посвете заштити најмлађих и потпуном искорењивању свих облика насиља над њима, пре свега у установама које се баве збрињавањем и заштитом деце.

Директор Звечанске Зоран Милачић донео је решење о привременој суспензији до утврђивања чињеничног стања и окончања дисциплинског поступка медицинске сестре Ђ.А. након анонимне пријаве да се неадекватно понашала према деци.

На друштвеним мрежама и у медијима јуче се појавио снимак на којем се види да медицинска улази у собу са бебама и држи телефон у рукама, иако то није дозвољено.

Дете држи неприкладно, за једну руку, и готово га баца у креветац.

Затим се на снимку види како телефоном снима другу бебу, што је такође забрањено, и наставља да ради нешто на мобилном телефону.

Директор Звечанске је о случају информисао ресорног министра Зорана Ђорђевића, који је поручио да сви који крше закон треба да буду кажњени.


МУП ПОДНЕО КРИВИЧНУ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду саслушали су, по налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду, Ђ. А. (23) због сумње да је извршила кривично дело злостављање и мучење.

Након саслушања у полицији против осумњичене је, по налогу надлежног тужилаштва, поднета кривична пријава због сумње да је извршила наведено кривично дело.

Сумња се да је Ђ. А., која ради у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине „Звечанска“, ово кривично дело извршила несавесним радом и опхођењем супротно правилима ове установе премa двогодишњем дечаку о коме је била дужна да се стара.