КОМЕНТАР: Тестови

Ивана Мићевић

петак, 19. 07. 2019. у 12:16

КОМЕНТАР: Тестови
Не зна се да ли су се боље показали у математици или српском језику, јер ни на једном од ових тестова нису добацили до четири бода

УЧЕНИЦИ једне елитне приватне школе на малој матури освојили су у просеку 12,40 бодова од максималних 40! Не зна се да ли су се боље показали у математици или српском језику, јер ни на једном од ових тестова нису добацили до четири бода. Били су најгори у целом Београду!

У овој школи наводе да су им програми бољи него у државним осмолеткама. Бројеви их, ипак, демантују, јер су ђаци државних школа, од Сенте до Сурдулице, Бујановца и Косовске Митровице, били готово двоструко успешнији. Просечно су знали више од 50 одсто одговора на три матурска теста.

За неуспех ђака појединих приватних школа, на првом тесту који је пред њих постављен, најмање су они криви. Неупоредиво је већа одговорност образовног система кроз који се пролази без потешкоћа, у којима су деца презаштићена, где не развијају такмичарски дух... Кратко речено, све им је на тацни.

Прочитајте још - Ђаци пали на Косовском боју

Ево и како. Школарину плаћају родитељи, што гарантује "мекан" третман. Нема треме на тесту, не броје бодове на малој матури, не брину хоће ли успети да се упишу где желе. Мама и тата ће опет платити упис у приватну школу. Ако их не приме у неку на гласу, биће места у мање квалитетним. Тако ће бити и за студије. Приватних факултета је толико да ће, када се попуне најтраженији, и они где се шестица подразумева и без знања, примати бруцоше, јер од њихових школарина профитирају.

И тако стасавају генерације које не знају шта је конкуренција, које ни за шта не морају да се потруде. Како олако схватају буквар и читанку, тако ће сутра и радне обавезе. Али то не треба највише да секира образовни систем, ни државни, ни приватни. Прст на чело треба да ставе њихови родитељи, јер из најбоље намере, најгору медвеђу услугу чине онима које највише воле - својој деци!


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

tako to ide

19.07.2019. 12:25

A zasto bi morali bilo sta da znaju kada i bez znanja mogu da postanu ministri, direktori, menadzeri, predsednici opstina...sto ce i postati kada napune dovoljan broj godina i dobiju diplome.

Muki

19.07.2019. 14:35

Sta ih briga tata i mama placaju sve, a oni ce se potruditi da ih ne brukaju jer ce postati uzorni doktori, privrednici, vip licnosti ........ ali bez mozga i koji ce gaziti preko svega.