ДРЖАВНИ универзитет у Новом Пазару није поднео захтев за акредитацију студија босански језик, ни Комисији за акредитацију, ни Националом савету за високо образовање. Ово је за "Новости" изјавио ректор овог универзитета проф. др Миладин Костић, реагујући на писмо Одбора за стандардизацију српског језика САНУ у коме је изнет протест против увођења босанског језика у ту високошколску установу.

Ректор Костић наводи да су више пута протеклих година разговарали са Бошњачким националним већем о увођењу босанског језика на универзитет, а да је последњи обављен у Министарству просвете почетком године.

- Остало је да се сагледају могућности и да се, ако постоји испуњење стандарда, крене у процес акредитације - каже Костић. - Али до данас нити је програм спреман, нити је поднет захтев. Вероватно је дошло до забуне пошто је и Интернационални универзитет у Новом Пазару уписан у регистар као и наш - Универзитет у Новом Пазару.

Наш саговорник истиче да на државном универзитету у сарадњи са Министарством просвете постоји програм целоживотног учења за наставнике у основим школама на коме се врши обука за методику босанског језика и босански језик. Ти наставници похађају по 16 часова из оба предмета, полажу испите и добијају сертификат са којим могу да предају у основим школама. Сертификат је до сада добило око 700 наставника.


ПРОЧИТАЈТЕ И: На универзитетима има места на буџетуУ Одбору за стандардизацију српског језика, међутим, тврде да знају да на државном универзитету постоји иницијатива за увођење босанског, те да су реаговали на време.

- Реаговали смо на иницијативу која долази под притиском неких политичких кругова у Новом Пазару - каже, за "Новости", др Срето Танасић, председник Одбора. - Наш посао је да држави и њеним телима дамо своје стручно мишљење, да га имају када буду одлучивали о тој иницијативи.

Муамер Зукорлић

Са друге стране, Интернационални универзитет у Новом Пазару, чији је оснивач муфтија Муамер Зукорлић, одавно је отишао корак даље и поднео Комисији за акредитацију захтев за акредитацију студијског програма босански језик још пре две године. Комисија је недавно одбила захтев, па су се жалили другостепеном органу - Националном савету за високо образовање.

- Студијски програм босански језик и бошњачка књижевност код нас постоји од 2002. године, а добијање акредитације биће решено за неколико месеци - каже, за "Новости", Зукорлић. - Програм до сада није био акредитован због политичких притисака, који су у међувремену отклоњени.

Миладин Костић

ТЕШКО ИСПУНИТИ УСЛОВЕ

ПРОФЕСОР Костић додаје да је тешко испунити стандарде за акредитацију наставе босанског. Он каже да је реалније да се у студијски програм српски језик и књижевност додају предмети са елементима бошњачке културе и језика и да они који то заврше буду квалификовани да предају у школама на босанском језику, али и то је потребно акредитовати.