Каснило утврђивање последица НАТО бомбардовања јер су стручњаци чекали просторије

З. Г.

четвртак, 18. 07. 2019. у 16:02

Каснило утврђивање последица НАТО бомбардовања јер су стручњаци чекали просторије
Министар Триван о кашњењу утврђивања последица НАТО бомбардовања по здравље. После 13 месеци чекања, ускоро ће почети рад координационог тела

МЕЂУРЕСОРНО координационо тело за утврђивање последица НАТО бомбардовања по здравље људи и животну средину ускоро ће почети да ради, потврдио је у среду Горан Триван, министар заштите животне средине. На питање "Новости" због чега се на почетак рада чека и 13 месеци од оснивања овог тела, министар је објаснио да је проблем био недостатак простора у коме би стручњаци радили. Сада је то, каже, решено и више нема препрека.

Прочитајте још: Изабрани чланови Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања

- Служба за заједничке послове Владе Србије и републичка Дирекција за имовину привели су намени одговарајући простор за рад на који се чекало више од годину - објаснио је Триван. - Комисија сада има све услове и од ње зависи у којој мери ће брзо кренути да остварује оно због чега је и основана.

Наш саговорник, чије министарство је задужено за координацију рада овог тела, каже да би са радом могло да се почне већ после сезоне годишњих одмора.

Он је додао да очекује велике и значајне резултате рада тог стручног тела и додао да је у њему тим врхунских стручњака, који треба да раде по светским методама.

- Биће новца за улагање у сва та истраживања, која ће да покажу шта све имамо као последице НАТО агресије и бомбардовања. Има оних који оспоравају то да уопште има последица, као и оних који тврде да су те последице огромне. Наша наука ће утврдити шта је тачно.

Триван сматра да је, према његовом мишљењу, готово немогуће да нема последица од свега онога што је нашој земљи и народу учињено током 78 дана агресије 1999. године.

- Кад буде утврђено шта се све десило, знаћемо и које мере треба да предузмемо да бисмо сачували становништво и биодиверзитет - поручио је министар Триван.

Горан Триван

ЗДРАВЉЕ ЉУДИ НА ПРОВЕРИ

КАДА почне да ради, ово тело треба да утврди истину о последицама НАТО бомбардовања. Посао ће им бити да утврде и и да ли је муниција са осиромашеним уранијумом и разарање индустријских, пре свега хемијских постројења, утицало на пораст броја оболелих од рака и других болести.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Лазарев Град

18.07.2019. 16:17

сачекајте да изумремо,а онда утврдите

Velicanin

18.07.2019. 17:19

Sastav komisije nije dobar,Nema Strucnjakavec samo politicari. Trebalo je prikljucitiDVA-TRI srana experta koji bi fali ,,SNAGU,,komisiji. Ovako,mislim da je uzaludan rad.

Таца

18.07.2019. 20:40

@Velicanin - Шта значи срана осим очитог значења? Такође “икс” не постоји у српском језику.

Godo

18.07.2019. 17:33

Stručnjaci u Srbiji čekaju posao, platu, stan ali da volonteri -stručnjaci čekaju prostorije da počnu da rade pored prazne Beograđanke je stvarno smešno. Kome li se ministar obraća? Upravo takvi odgovori isteruju stručnjake iz Srbije!Po proceni MMF-a Srbija će do 2050-te izgubiti 20% radnosposobnih stručnjaka različitog profila, a već nam nedostaju lekari specijalisti, medicinske sestre i vozaći.Promene su nam potrebne, ali bez birokratskih blokada i mešanja dnevne politike u odluke. .

veselnik

18.07.2019. 19:03

Služba za zajedničke poslove Vlade Srbije i republička Direkcija za imovinu priveli su nameni odgovarajući prostor za rad na koji se čekalo više od godinu - objasnio je Trivan. - Komisija sada ima sve uslove i od nje zavisi u kojoj meri će brzo krenuti da ostvaruje ono zbog čega je i osnovana. Fuj i bljak!

Binka Butic

18.07.2019. 19:26

Ima toliko NARODNIH izreka koje odlično ilustruju ovakve situacije, ali su uglavnom neprristojne, pa ih neću navoditi. Ne znam da li smo mi, oboleli od malignih bolesti, rezultati tih posledica ili zabave te gospode EU elite,. Možda ce se naći prostor za rad, pre nego mi pomremo, da .stručnjaci opravdaju svoje postojanje. No, da ne brinem, kontaminacija je tolika, da će biti posla i za sledeće generacije.

violeta

19.07.2019. 12:50

Da li se to Trivan sali sa prostorom za rad na koji se ceka 20 godina ? Ako se sali, strasno je, morbidno i neukusno s obzirom na temu !!

Gospoda

30.07.2019. 01:20

E sada kad Ste Znali Da nas Trujete I uništavate ZEMLjU Gospoda NATO Platite oštetu Bolesnim Ljudima . Koji Bezobrazluk sada se misle I gledaju Da izbegnu Da neplate.Bagra jedna Bez osećajna.