МЕЂУРЕСОРНО координационо тело за утврђивање последица НАТО бомбардовања по здравље људи и животну средину ускоро ће почети да ради, потврдио је у среду Горан Триван, министар заштите животне средине. На питање "Новости" због чега се на почетак рада чека и 13 месеци од оснивања овог тела, министар је објаснио да је проблем био недостатак простора у коме би стручњаци радили. Сада је то, каже, решено и више нема препрека.

Прочитајте још: Изабрани чланови Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања

- Служба за заједничке послове Владе Србије и републичка Дирекција за имовину привели су намени одговарајући простор за рад на који се чекало више од годину - објаснио је Триван. - Комисија сада има све услове и од ње зависи у којој мери ће брзо кренути да остварује оно због чега је и основана.

Наш саговорник, чије министарство је задужено за координацију рада овог тела, каже да би са радом могло да се почне већ после сезоне годишњих одмора.

Он је додао да очекује велике и значајне резултате рада тог стручног тела и додао да је у њему тим врхунских стручњака, који треба да раде по светским методама.

- Биће новца за улагање у сва та истраживања, која ће да покажу шта све имамо као последице НАТО агресије и бомбардовања. Има оних који оспоравају то да уопште има последица, као и оних који тврде да су те последице огромне. Наша наука ће утврдити шта је тачно.

Триван сматра да је, према његовом мишљењу, готово немогуће да нема последица од свега онога што је нашој земљи и народу учињено током 78 дана агресије 1999. године.

- Кад буде утврђено шта се све десило, знаћемо и које мере треба да предузмемо да бисмо сачували становништво и биодиверзитет - поручио је министар Триван.

Горан Триван

ЗДРАВЉЕ ЉУДИ НА ПРОВЕРИ

КАДА почне да ради, ово тело треба да утврди истину о последицама НАТО бомбардовања. Посао ће им бити да утврде и и да ли је муниција са осиромашеним уранијумом и разарање индустријских, пре свега хемијских постројења, утицало на пораст броја оболелих од рака и других болести.