ЛАЖНА медицинска документација, али и фалсификовање личних докумената најчешћи су начини до којих се претходних година долазило до лажне инвалидске пензије у Србији. Протеклих деценија је у овај бизнис био укључен велики број људи од службеника у ПИО, доктора у здравственим установама, до лекара вештака у Фонду. Трогодишња ревизија инвалидских примања, али и многе друге унутрашње контроле знатно су смањиле број превара, а званична статистика Фонда ПИО показује да број инвалидских пензионера у Србији опада из године у годину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Инвалидске пензије: Листа краћа за 150.000 имена

Свака неправилност која се примети у раду службеника било које државне институције прослеђује се Министарству унутрашњих послова. Такав је поступак и у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање. Од тог тренутка целокупна процедура прелази у руке полицијских инспектора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОДБИЈЕНА ПОЛОВИНА ЗАХТЕВА ЗА ИНВАЛИДСКУ ПЕНЗИЈУ: Само двоје болесно због посла

Још један у низу откривених случајева корупције приликом добијања инвалидске пензије последњих година десио се недавно у Нишу када су три особе ухапшене због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело трговина утицајем, док је против једне особе поднета кривична пријава за исто кривично дело. Ухапшени су лекар специјалиста Специјалне болнице за психијатријске болести "Горња Топоница", док је против лекара специјалисте-вештака органа вештачења у првостепеном поступку Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање поднета кривична пријава.

Осумњичени се терете да су узели 3.500 евра, а сумња се да је овај лекар потом коришћењем свог службеног положаја и претпостављеног утицаја, посредовао код свог колеге лекара-вештака у ПИО да донесе позитиван налаз у остваривању права на инвалидску пензију једној особи.

ПИО фонд је на иницијативу претходног министра за рад Александра Вулина од 2014. до 2017. урадио контролу примања за која се сумњало да нису одобрена по закону. Закључно са 31. децембром 2017. године на основу ових контрола укинуто је 360 лажних инвалидских пензија. То, међутим, не значи да инвалидске пензије неће и убудуће бити под лупом надлежних. Напротив, у складу са Законом о ПИО, фонд може да их контролише када год се за то укаже потреба. То се односи на случајеве промена у стању инвалидности које су од утицаја на остваривање овог права. Контрола је тада утврдила да се до неоснованих инвалидских пензија најчешће долазило на основу лажне медицинске документације, која је достављана фонду на вештачење у поступку остваривања права.

Многи су том приликом остали без примања пошто се нису одазвали позиву ПИО фонда на преглед ради поновног утврђивања стања инвалидности. Све до окончања овог поступка, односно док се не јаве на поновни преглед, инвалидски пензионери не могу да остваре право ни на старосну пензију.

Уколико се код корисника инвалидског примања утврди да постоје промене, које су од утицаја на право на пензију, тачније не постоји потпуни губитак радне способности, престаје му право. Он тада може да оствари право на старосну пензију, уколико испуни за то законом прописане услове.

У укупном броју пензионера оних који су потпуно изгубили радну способност је око 17 одсто, старосних је око 63, док је породичних пензионера 20 процената. Пре двадесетак година инвалидске пензије су чиниле трећину укупног броја свих тадашњих корисника.


ДИЈАГНОЗА

ЈЕДАН од најупечатљивијих случајева лажне инвалидске пензије је случај човека који је имао озбиљну дијагнозу на основу које му је и она додељена. После тога је фалсификованом личном картом, здравственом књижицом и осталим документима излазио пред лекарску комисију уместо других и добио још две инвалидске пензије. Запослени у сектору за медицинско вештачење приметили су да се једна особа, која је заиста болесна, са видљивим знацима оперативних захвата, у више наврата појављивала на лекарским комисијама.


ПОДНЕТО 16 КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА

ТОКОМ последње ревизије у фонду је прегледана 3.961 инвалидска пензија, код 3.677 је потврђен првобитни налаз, а код 284 није. На преглед се није одазвало 160 пензионера, те су им примања укинута, а за 16 случајева списи предмета су прослеђени тужилаштву, ради покретања кривичне пријаве.