Канцеларија за информационе технологије и електронску управу апеловала је на грађане, који су заказали термин за издавање личних докумената путем Портала еУправа у некој од управа полиције, да тај термин и искористе или га на време замене за други, како би сви добили прилику да лако и брзо дођу до термина за издавање докумената.


У саопштењу Канцеларије се наводи да је Управа за управне послове у протеклом периоду примила више жалби грађана да су сви понуђени термини на Порталу еУправа који се односе на заказивање термина за издавање личних докумената заузети и да нису у могућности да закажу термин у року од 14 дана.


Због тога је МУП, у сарадњи са Канцеларијом за ИТ и еУправу, омогућио грађанима да од 4. марта ове године, могу да закажу термин за подношење захтева за лична документа, путем Портала еУправе за наредних 60 календарских дана, уместо дотадашњих 14.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: За стару штедњу 130 милиона €


Анализом заказаних термина за издавање личних докумената, Управа за управне послове је утврдила да одређени број грађана, посебно у великим градовима у Србији, не користи своје заказане термине, а при томе их не откаже на време на истом порталу.


Тиме онемогућавају остале грађане да закажу термине на које би дошли да поднесу захтев за издавање личних докумената, указују у Канцеларији за ИТ.


Додају да је само у претходних седам дана у полицијској станици Нови Београд било 371 заказан термина преко Портала еУправа, а није искоришћео 136.


Нису сви термини били искоришћени ни у другим местима, па у Новом Саду од 246 зказаних, 115 термина није искоришћено, док је у Крагујевцу било заказано 245 термина, од којих 20 није искоришћено.


Такође, у Панчеву седам термина који нису искоришћени од заказаних 39, док у Нишу од заказаних 430 термина - 29 није искоришћено.


Зато из Канцеларије за ИТ апелују на кориснике да, због великог броја грађана који у овом периоду мењају лична документа - или искористе термин који су заказали, или да га на време откажу или помере за други, како би сви добили прилику да на лак и брз начин "букирају" термин за издавање докумената.


Иначе, услугу "Заказивање термина за подношење захтева за личну карту или пасош", МУП је објавио на Порталу еУправа 2011. године, а од тада је, преко портала, ту услугу искористило 1.173.984 грађана.