Парнично одељење Првог основног суда у Београду не ради од 24. јуна због поплаве у судској згради у Булевару Николе Тесле 42а (бивша зграда Аероинжињеринга), до које је дошло после обилних киша.

Рад суда је онемогућен, суђења се не одржавају, јер је из безбедносних разлога искључена струја, али како кажу за Танјуг у суду, предмети нису оштећени, нити уништени.

Суд ће поново почети са радом након што се у потпуности осуше поплављене просторије и санира настала штета, мада у суду не могу да прогнозирају када ће то бити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХОДНИЦИ И КАНЦЕЛАРИЈЕ КАО ДЕКОР ИЗ ХОРОР ФИЛМОВА: Први основни суд паралисан због поплаве (ФОТО)

Управа суда је због тога привремено организовала посао који се тиче неодложних и орочених радњи са других судских адреса и основних судова, а тичу се предаје писмена, експедовања одлука, међународне овере докумената Апостил, издавања уверења из надлежности основног суда...

Тренутно се ради на сушењу просторија у које је продрла кишна канализација, па након што оне буду у потпуности осушене и санирана штета, суд ће бити у могућности да пусти у рад електричну мрежу, као и сервере који се користе за аутоматско вођење предмета (програм АВП) и поново отпочне са радом у пуном капацитету.

Тада ће биће познато и да ли постоје оштећења и у којом обиму на електричној рачунарској опреми и мрежи, као и серверу суда.

Рочишта која су заказана од 24. јуна до даљњег, за сада извесно до 21.јула, не одржавају се пред овим судом, а странке ће бити благовремено обавештене писаним путем о новим терминима заказаних рочишта, рекла је за Танјуг портпарол суда Бојана Станковић.

Тачан број рочишта која су или ће бити одложена у овом тренутку није познат, али Станковић каже да је у питању 15 судећих дана у грађанској материји.

Када су у питању Кривично одељење, Одељење за претходни поступак и Одељење за извршење на основу веродостојне исправе Првог основног суда у Београду, њихов рад се одвија неометано и према распореду, на судској адреси Булевар Зорана Ђинђића број 104.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “НОВОСТИ” САЗНАЈУ: За корупцију осуђено 523 људи

"Судије и судско особље из грађанске и извршне материје, долазе редовно на посао и предузимају све радње на предметима у складу са новонасталим условима за рад. Такође је организован и поподневни рад у згради Првог основног суда на адреси Зорана Ђинђића број 104, одакле се експедују и разводе одлуке, заводе нови предмети, писмени поднесци странка и предузимају све остале радње на предметима", напоменула је Станковић.

На истој адреси могу се непосредно предати сва писмена у поступцима пред Првим основним судом, док се међународна овера докумената Апостил и пуна легализација јавних исправа се привремено (до поновног успостављања рада суда) врше у згради Трећег основног суда у Београду, на адреси Булевар Михаила Пупина број 16, додала је Станковић.

Такође, издавање уверења из надлежности основног суда грађани могу захтевати пред Другим основним судом у Београду и Трећим основним судом у Београду.

Уверења о лишењу пословне способности не могу издавати до поновног успостављања рада суда, нагласила је Станковић.