СРБИЈА би, уколико се реализује договор са Француском, могла да постане тек десета европска држава чије оружане снаге располажу ракетама "мистрал". Систем чију улазницу у Војску Србије доноси председник Емануел Макрон савремени је и проверени систем земља-ваздух, који одликују лака преносивост, прецизност и велика разорна моћ према циљевима на небу.

Ракете које носе назив по ветру Провансе идеалан су избор за решење једне од највећих бољки наше војске - заштите јединица од напада из ваздуха. Овај систем виђен је за интеграцију на возило "пасарс" (противваздухопловни самоходни артиљеријско-ракетни систем), домаће производње, од ког се очекује да ускочи у улогу заштитника трупа од напада са неба на висини од шест до осам километара.

Основ за набавку ових ракета биће споразуми о војнотехничкој сарадњи, који су у понедељак потписани.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин: Важни што бољи односи са Француском; Весић: Вучић обнаваља стара пријатељства

- Реч је о више меморандума и споразума који предвиђају не само набавку технологије, већ и сарадњу српских и француских стручњака. "Мистрал", на чијој производњи ради, поред Француске, више европских држава, могао би да буде снажна база за сарадњу наших наменских индустрија - наводе у Министарству одбране.

Према сазнањима "Новости", концепт базиран на овом ракетном систему осмишљен је тако што ће Французи Србији понудити верзије лансера и ракета, а домаћи Војнотехнички институт у Жаркову би био задужен за интеграцију на возила "пасарс". "Мистрал", иначе има пуно модалитета, а зависно од жеља корисника нуди се у виду морнаричке, пешадијске, ваздухопловне варијанте...

Европски конзорцијум МБДА, који производи ове ракете, већ дуго је заинтересован за сарадњу са Србијом. Београду је претходних година понудио више модела сарадње у чијем су средишту били системи малог и средњег домета. Иако су ове иницијативе завршене неуспешно, отворена су врата и за ширу сарадњу и размену технологије. То се пре свега односи на радарске и електронске системе који би своју примену могли да нађу у Војсци Србије.

Развој система "Мистрал" почео је 1974. године, а у серијску производњу ушао је деценију касније. Реч је о изузетно прилагодљивом систему, у чијој је основу лаки ракетни бацач који може да се користи и са рамена војника. Одликује га висока прецизност, диригована термовизијском главом, која најчешће погађа мотор летелице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СИМБОЛ ДВА ВЕКА ПРИЈАТЕЉСТВА: Шта ће француски председник Емануел Макрон видети на изложби у Палати Србија

"ЖИРАФА" УЗ ТОП

СРПСКО возило "пасарс", које ће бити ојачано ракетама "мистрал", своју премијеру имало је 2017. године. Реч је о систему развијеном у Војнотехничком институту, на коме су радиле и компаније "Застава ТЕРВО", "Југоимпорт СДПР", "Србоауто"... Возило је наоружано топом "бофорс", домета четири километра, са спрегнутим ракетама. Опремљен је модификованим радарским системом "жирафа", има уграђени аутоматски пуњач и систем за везу.