ПАРИСКИ „ФИГАРО“: Посетите краљицу Балкана

В. Н.

понедељак, 15. 07. 2019. у 21:51

ПАРИСКИ „ФИГАРО“: Посетите краљицу Балкана
Познати париски дневник "Фигаро" у понедељак објавио репортажу о Београду: Истиче да је реч о граду који одише историјом, који има „музеје за свачији укус“ и чији дух карактеришу слављење живота и добро расположење

НА дан посете председника Француске Емануела Макрона, угледни париски дневник "Фигаро" објавио је текст о пет добрих разлога за путовање у Београд.

- Макрон ће у Београду открити један град обавијен историјом - трагичном, али и град који себе великом брзином поново измишља. Бели град је 2019. поново постао "краљица Балкана" - наводи се у тексту "Фигароа".

Француски лист пише да у Београду камење одише историјом и подсећа да се на Калемегдану налази Споменик захвалности Француској. Истиче да београдске фасаде и зграде представљају отворену књигу историје и посебно издваја зграду Скупштине, Железничку станицу, Пошту, Бели двор, које описује као део предратног духа, док за широке новобеоградске булеваре каже да посетиоце враћају у историју социјалистичке Југославије. Лист се осврће и на пројекат "Београд на води", где ће се наћи десетине солитера и највећи шопинг-центар источне Европе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Замолио сам Макрона да помогне у решавању питања КиМ; Макрон: ЕУ мора да се реформише да би примила Србију

Као други разлог посете, лист наводи "музеје за свачији укус". "Фигаро" указује на то да се музеји у Београду од пре годину дана поново отварају, "као цвеће после тешке зиме". Скреће пажњу на Народни музеј, у којем се налази српска, југословенска уметност, али и изванредна дела светских уметника као што су Дега, Реноар, Бонар, Матис и други.

Као трећи разлог за посету Београду "Фигаро" наводи посебан начин живот:

- Овде се живи као да сутра не постоји. Београд је спој словенског фатализма и историјског прагматизма, а београдски дух карактеришу слављење живота и добро расположење.

На листи разлога зашто треба посетити нашу земљу "Фигаро" наводи и балканско-барокну атмосферу српске престонице, близину војвођанских салаша и Новог Сада, где се одржава "Егзит".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације