Малим галским петлићима нагло су порасла крила. Свака, чак и најблажа врста телесног кажњавања малишана у Француској убудуће ће бити кажњива законом. Све то важи и за "озбиљније" насиље, као што су шамари, али и сви остали видови понижења, викање, вређање и подсмевање деци...

Ко је до сада своје дете терао у ћошак, мораће на то да заборави. На кукурузу ће убудуће морати да клече родитељи. И да евентуално кљуцну неко педагошко зрно. А њима су забрањене и реченице којима би, као одговор на неуспех у школи, могли да обесхрабре своје дете. Јер, побогу, напред наши понављачи!

Утврђено је да и поруке попут "срам те било" или "стиди се због свог понашања" могу негативно да утичу на развој малишана. Питање је ко сада ту треба да се стиди овог закона: онај ко ће шпијунирати прекршаје, а то могу да буду сви - од комшија, преко пролазника на улици, до саме деце, или, можда, законодавац. А казне су, у случају насиља над млађима од 15 година, до 75.000 евра и пет година затвора.

Они разумнији, који се противе овим мерама, истичу да је дете сада постало "цар" и да ће моћи да ради шта год пожели пред немоћним родитељима. Такође истичу да се на овај начин бркају злостављање деце и васпитање.

Прочитајте још - Деца ускоро без мобилних телефона у школама

Не знамо колико параграфа има овај француски закон. Али био је један наш "намргођени кобац", који је давно решио ово питање у једној реченици: "Туците своју децу чим приметите да почну да личе на вас."

Да не бисмо били баш толико оштри као француски закон, завршићемо са још једном реченицом премудрог човекољупца и легенде Душка Радовића: "Волимо децу и кад су крива, јер ће их живот кажњавати и кад нису."

C'est la vie. Што би се рекло: и то је живот.