Начелник Хеликоптерске јединице МУП Србије Ненад Недић изјавио је да "Ербасов" хеликоптер Х-145M којим ће бити опремљена та јединица, представља последњу генерацију летелица када је реч о опреми, електроници и филозофији у кретању ваздухопловне индустрије.

Недић је у Јутарњем програму РТС рекао да је "Ербас" увео филозофију базичне платформе за хеликоптере, на коју може да се инсталира различита опрема за различите летачке операције.

Он је навео да због тога Х-145M има "мултирол" платформу и могуће га је користити за више намена.

Како је додао Недић, хеликоптер има медицинску опрему која омогућава безбедан транспорт пацијента од места несреће до здравствене установе.

Такође, истиче и да хеликоптер има платформу која је велика подршка аутопилоту и системима и која омогућава пилоту преглед ситуације и стања целог хеликоптера.

Међутим, додаје да је неопходна традиционална вештина летења, у случају да сви ти системи не пруже податке.

Прочитајте још - ЗАВИРИТЕ У УНУТРАШЊОСТ СРПСКЕ ЗВЕРИ: Хеликоптер Х-145М, ново технолошко чудо наше војске (Фото / Видео)

С друге стране, Недић каже да се олакшава посао пилотима, али то не значи да ће мање искусни пилоти моћи да извршавају сложене операције.

За сада је шест пилота завршило летачки део обуке за Х-145M у "Ербасу" и очекује се да ће до краја године и остали пилоти из јеиднице то учинити.

Недић наводи да то за домаће пилоте неће бити проблем јер је реч о пилотима светског реномеа који су се усавршавали у тренинг центрима широм света.

Хеликоптер Х-145M би, према Недићевим речима, модао да полети небом изнад Србије у наредних десетак дана. Потребно је да се заврше процедуралне ствари.

Рекао је и да је потписан уговор о набавци хеликоптера Х-215 који ће користити антитерористичке јединице и Жандармерија и може да носи 22 особе. Такође, та летелица моћи ће да лети у сложеним метеоролошким условима.