Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић захвалио се у петак са припадницима Полицијске управе за град Београд на континуираном раду којим су допринели да стопа криминала у престоници бележи константан пад.

Рад Полицијске управе за град Београд у првој половини 2019. године одликовало је изузетно залагање целокупног старешинског и полицијског кадра и резултати који су допринели да се грађани осећају безбедније. Они су својим озбиљним и пожртвованим свакодневним радом остварили резултате, по којима се Београд данас сврстава у један од најбезбеднијих градова у Европи“, истакао је министар захваливши се начелнику ПУ за град Београд Милану Станићу и његовом тиму.

Министар је прецизирао да Београд у поређењу са другим европским градовима попут Будимпеште, Хамбурга, Беча или Берлина, има најмањи број извршених кривичних дела.

Он је истакао да је у првих шест месеци ове године у Београду извршено 10.616 кривичних дела, што је за 14,8 одсто мање у односу на исти период 2018. године, као и да је на територији главног града у поменутом периоду почињено пет кривичних дела тешко убиство и да су сва расветљена.

Прочитајте још - Стефановић: Србија успешна у борби против криминала; Заједничке акције полиција Србије и РС

Важно је да грађани знају да је полиција урадила свој посао, јер смо у претходном периоду били сведоци злонамерних коментара како се у Београду изврши велики број кривичних дела за која се никад не нађу одговорни, што апсолутно није тачно“, рекао је Стефановић, наводећи да је у истом периоду прошле године у Београду почињено 13 кривичних дела тешко убиство, од чега је до сада расветљено 10.

Стефановић је додао и да је од почетка године почињено једно кривично дело убиство са елементима организованог криминала, које је београдска полиција расветлила и на нашој територији ухапсила саизвршиоца, док је у Чешкој ухапшен починилац.

У првих шест месеци ове године од почињених 110 кривичних дела тешка телесна повреда, београдска полиција је расветлила 97,5 одсто, док је од 70 кривичних дела лака телесна повреда расветљено око 98 одсто.

Фото МУП

Говорећи о кривичним делима из области имовинских деликата, министар је навео да је у првих шест месеци ове године број разбојништава смањен за 41,2 одсто, број кривичних дела неовлашћеног коришћења туђег возила за 32,2 одсто, а број тешких крађа за око 25 одсто.Такође, београдска полиција у првих шест месеци ове године запленила је око 200 килограма марихуане, 20 килограма хероина и три килограма кокаина. „Повећана је и количина одузетих наркотика и у првих шест месеци 2019., али ћемо наставити да инсистирамо на још бољим резултатима. Очекујем од полиције у наредном периоду озбиљне репресивне акције у борби против наркотрафикинга, јер у тој борби морамо бити кадри да победимо и да кроз међународну полицијску сарадњу спречимо, не само дистрибуцију на својој територији, већ и транзит сваке врсте наркотика“, поручио је министар.