Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић рекао је за РТС да када се нађемо у снажном невремену, основно је сачувати смиреност.

"Неопходно је уклонити се од великих стаклених површина, не бити под тендама, не бити на отвореном - то су крајње практични савети које треба применити", истиче Миладиновић.

Снажно невреме које је захватило Грчку проутњало је за четрдесетак минута и направило хаос у летовалиштима на поулуострву Халкидики. Седам особа је погинуло, а више од стотину људи је повређено.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Невреме које је погодило Грчку можемо све чешће да очекујемо, климатолог наводи које су дестинације безбедније

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Љубомир Миладиновић је рекао да је превенција или нешто урадити пре него што се нешто догоди - врло важно.

"Није довољно да одаберете место одласка на одмор, обезбедити начин путовања, морате још неке кораке учинити, обезбедити путно осигурање, морате се припремити на то које је најближе представништво наше државе у месту где ћете боравити и морате испратити временске прогнозе", каже Миладиновић. 

Подвлачи да када се оваква непогода догоди у изјавама оних који живе на тој територији чује се - ово никада није било. 

"Суочени смо са озбиљним променама и морамо се томе прилагођавати", рекао је Миладиновић. 

Говорећи о томе како да се снађемо у невремену, Миладиновић каже да је најзначајније знати поступати.

"Основно је сачувати смиреност, колико год изгледало тешко, најнижи ниво панике, обезбедити и себе и оне који су око вас на безбедно место, бити у заклоњеном простору, уклонити се од великих стаклених површина, не бити под тендама, не бити на отвореном - то су крајње практични савети које треба применити", истиче он.

Према његовим речима, овакве ситуације се врло често дешавају брзо, изненада и нема пуно времена да се у њима снађете.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ ПОГИБИЈЕ У ГРЧКОЈ: Мајку поклопио кров киоска, син (8) притрчао да је спаси па га однео ветар

"Покушајте да прво обезбедите место на којем ћете бити безбедни, јер је то основни предуслов даљих поступака", истакао је Миладиновић.

"Када се нађете у ресторану, удаљите се о стакленог зида ресторана, ако сте у башти ресторана уђите у затворени простор, немојте остати под тендом", каже он.

Истиче да је отворен простор увек посебно изложен различитим врстама опасности. Забележен је велики број муња, громова и објеката које ветар носи.

Са променом климе појављују се временске манифестације, удари ветра, који су до сада били непознати у појединим срединама, каже Миладиновић.

(РТС)