Нови рокови због Универзијаде

Љ. Б.

12. 07. 2019. у 14:02

Нови рокови због Универзијаде

Фото Ж. Кнежевић

Академцима спортско такмичење у 2020. доноси неке измене. Завршетак првог семестра планиран за 31. децембар ове године

У ШКОЛСКОЈ години која почиње на јесен студенте Београдског универзитета сачекаће бројне промене које се односе на рокове, испите и семестре. И то све због Европских универзитетских игара (Универзијаде), које се одржавају у Београду од 15. до 28. јула 2020. године.

- Рок за завршетак првог семестра је померен и он ће бити завршен до 31. децембра, у другом семестру настава ће бити готова до 15. маја, а све, укључујући и испите, мора бити завршено до 20. јуна - каже, за "Новости", проф. др Петар Булат, проректор за наставу Универзитета у Београду. - Студенти неће бити оштећени ни у едукацији ни на испитима. Биће можда мало напорније, радиће се вероватно и викендом, али све то води бољем стандарду студената.

Ректорка Универзитета у Београду проф. Иванка Поповић истакла је на седници Сената Универзитета да факултети морају да мисле о томе да се испити заврше раније како би студенти могли успешно да их спреме.

- Ми као одговорни за своје студенте морамо да начинимо одређене промене у следећој школској години и да она буде другачије организована - рекла је Поповићева.

Иначе, Закон предвиђа да зимски и летњи семестри трају по 15 недеља, а сугестија факултетима је или да настава почне раније или да се ради и суботом, како би се све обавезе завршиле 20. јуна 2020. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић: Организоваћемо 2020. најбољу универзијаду икада


Проф. Булат је нагласио да ће до 20. јуна следеће године морати да се исели и Студентски град у коме станује највише студената, а у међувремену Студдењак ће у етапама бити реновиран и спреман да прими спортисте који ће у Београду боравити док трају универзитетске игре.

Универзијада се, иначе, одржава сваке две године, а наредне године у Београду, који је домаћин, очекује се око 6.000 спортиста који ће се такмичити у 25 спортова.


ВЛАДА ИЗДВОЈИЛА 50 МИЛИОНА ДИНАРА

ВЛАДА Србије издвојила је 50 милиона динара за Универзијаду. То је новац којим ће организатори моћи да заврше највећи део посла око организације и одржавања ових игара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације