СРБИЈА има 6,98 милиона становника, чија је просечна старост 43,2 године, саопштио је Републички завод за статистику (РЗС) поводом Светског дана становништва. За разлику од нас, просечна старост светске популације је 30,4 године.

Према подацима РЗС-а, у свету се просечно прошле године свакодневно рађало 384.262 деце, а умирало 156.863 људи, док се код нас свакодневно рађало 175 деце, а умирало 278 особа. Ипак, животни век је продужен, па је просек за жене у Србији 78, а за мушкарце 73 године.

- Удео старих преко 65 година нам већ прелази 20 одсто укупног становништва, а Србија је трећа на листи европских земаља по старости популације - рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Она је додала да је прошле године рођено 64.000 беба, док је 101.675 људи умрло.

Ипак, према речима поверенице, наду даје чињеница да је ове године рођено више беба него претходне. То је показатељ да се мере популационе политике морају спроводити, а важно је и боље управљати миграцијама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Србији никад мање становника,просечна старост 43 год.


Са овим се слаже и министар без портфеља за популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

- Проблеми са којима Србија мора да се бори су одложено и недовољно рађање, миграције и старост становништва. Не постоји ни влада ни организације које саме могу да раде на решавању ових питања. Јако је важно да сви дају допринос како би нам будућност била боља.

Миграције и укупна старост доприносе негативном салду Фото Д. Миловановић


Битку са старошћу популације, а самим тим и са повећањем удела пензионера у укупној популацији, осим нас, воде и Италија, Немачка и Грчка. Просечна старост у овим земљама је 45, односно 46 година. За разлику од њих, Ирска и Исланд имају већи удео млађих до 15 година, док је у Турској просечна старост 31 година.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: Има нас мање од 7 милиона, прошле смо године остали без града величине Бечеја


Стопа природног прираштаја у 2018. била је позитивна само у Тутину, Новом Пазару, Прешеву, Бујановцу, Новом Саду и београдској општини Звездара.

На природни прираштај, између осталог, утиче и број склопљених, односно разведених бракова. Прошле године је закључен 36.321 брак, што је у благом порасту од 0,8 одсто у односу на претходну годину. Мађутим, просечна старост млада и младожења је све већа - за мушкарце 34,2 године, а за невесте 31,1 година. У истом периоду разведено је 9.995 бракова, што је чак 7,9 одсто више него годину пре тога.


ПРИРАШТАЈ

ПОДАЦИ РЗС-а показују да је од 2009. до 2018. број становника код нас само на основу природног прираштаја смањен за око 360.000, а годишње смањење је 36.000 особа. Просечна старост мајки при рођењу детета је 30 година, док је просечна старост мајки при рођењу првог детета 28,6 година.