ЗА упис у Медицинску школу у Новом Пазару (медицинска сестра техничар) било је потребно најмање 91,38 поена, што је за скоро 12 више него за исти образовни профил у школи на београдској општини Звездара, где је последњи уписани имао 78 поена!?

Протекли уписни рок је показао да је за неке средње стручне школе требало по десет бодова више у унутрашњости, као и да је интересовање за занате, занимања из машинске и кожарске струке и даље мало. Међу гимназијама, рекорд по успеху оборила је Трећа београдска, у којој је најмањи број бодова за "улаз" на природно-математичком смеру био чак - 94,18.

Статистика бележи да је, рецимо, у Медицинској школи "7. април" у Новом Саду, последњи уписани ученик за физиотерапеутског техничара имао чак 91,02 бода, док је у Медицинској школи "Београд" доња граница била 80,84. У Лесковцу је за економског техничара требало 82,09 поена, док је у београдској Петој економској школи последњи на листи имао 71,76, а у Првој економској - 76,56 поена.

Прочитајте још - Школоваће и кондуктере

- Овогодишњи упис је показао да су у Београду биле најтраженије гимназије које се налазе у центру града, а у унутрашњости медицинске и економске школе - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Занимљиво да је за стручне школе у главном граду било потребно по десет и више бодова мање него у унутрашњости, а за гимназије више. Разлог је што тамошњи ђаци уписују занимања са којима ће моћи брзо да се запосле и не буду терет на кућном буџету, јер њихови родитељи имају много мања примања од оних у Београду.

Антић каже да су најтраженија трогодишња занимања кувар, масер, месар и женски фризер. Слободних места остало је за занимања из кожарске струке (обућар, моделари), машинске (ауто-механичари, ауто-лимари, бравари, заваривачи) затим за зидаре, тесаре... Такође, клупе су остале непопуњене у гимназијама у Ковину, Кикинди, Руми, Параћину, Брусу, Пироту, Јагодини, Другој крагујевачкој...

Прочитајте још - ТАЛЕНТОВАНИ ОСНОВЦИ ПРЕДАЛИ ПРИЈАВЕ: Највећа конкуренција за ново одељење хемије и биологије

Уписне квоте нису попуниле ни све гимназије са специјализованим математичким одељењима. Тако је у Ваљевској уписано 16 ученика, у Краљевачкој и нишкој "Светозар Марковић" по 10, а квота је 20. Места има и у одељењима за обдарене за физику - у Земунској гимназији је распоређено 10 ученика, а у нишкој "Светозар Марковић" деветоро.

ВЕЋИНА ПО ПРВОЈ ЖЕЉИ

После првог уписног круга, у трогодишњим образовним профилима остала су слободна 2.444 места, у четворогодишњим 6.256, а у специјализованим одељењима 417.

Школу која је била међу прве три жеље уписало је 86,65 одсто ученика, а 1.471 ђак је остао нераспоређен. Они ће данас знати у коју су школу уписани. По првој жељи распоређено је 64,62 одсто малих матураната, другој - 15 одсто, а по трећој - седам одсто. Од укупно 69.859 ђака који су завршили основну школу, њих 65.229 је предало листе жеља, а уписано је 63.758.

У трогодишње образовне профиле су уписана 11.702 ђака, у четворогодишње 48.991, а у специјализована одељења 3.065 ученика.