НАЦИОНАЛНИ Дан науке који се обележава на дан рођења великог научника Николе Тесле обележен је у среду низом манифестација широм државе. Овогодишњи Дан науке био је посвећен климатским променама, квалитету воде и обновљивим изворима енергије.

- Циљ је да Србија буде друштво засновано на знању и да квалитет високог образовања и науке пласирамо као добар извозни производ - рекао је у среду министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на скупу "Наука у парламенту", који је одржан у Скупштини Србије. Шарчевић је рекао да Закон о науци и истраживању, који је недавно усвојен, садржи добра решења за будућност науке, те навео да се ради на новој стратегији образовања и науке.

Министар је рекао и да су издвајања за образовање повећана ове године за 36 одсто у односу на 2018. и да је намера да Центар за промоцију науке постане кровна организација свих истраживачких центара у Србији.

Прочитајте још - ДАНАС ЈЕ ДАН НАУКЕ: Србија одаје признање великану Николи Тесли

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић навела је да је важно представљање резутата рада научне заједнице, односно да грађани буду свесни и информисани о томе шта факултети и унивезитети и цела научна заједница раде за општи развој земље.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици навео је да је ЕУ у последњих 15 година уложила 600 милиона евра у важне еколошке пројекте који се реализују у Србији.

Младен Шарчевић

Поводом националног Дана науке Институт за физику у Београду организовао је трибину на којој је разговарано о томе шта наука доноси нашем друштву и како се развија.

Иначе, поводом Дана науке у среду је улаз у Музеј Николе Тесле био бесплатан за све посетиоце, који су могли да се упознају са достигнућима великог научника. У Научно-технолошком парку у Београду откривен је рељеф "У знању је спас", са ликовима највећих српских научника - Тесле, Милеве Марић, Михајла Пупина и Милутина Миланковића.

ИЗЛОЖБА У КУЋИ КРАЉА ПЕТРА

У КУЋИ краља Петра Првог у Београду отворена је изложба фото--документације реплика из Музеја Николе Тесле, чиме је почело шестодневно обележавање 163 године од рођења великог научника. Организатор Дана Николе Тесле је Удружење за културу, науку и образовање "Никола Тесла", а суоснивач удружења Ненад Портић објашњава да је реч о културно-уметничком догађају где ће своје место наћи излагања о српском средњем веку, односно о континуитету од Светог Саве до Николе Тесле. Биће представљене и реплике Теслиних машина које је израдио Радомир Путник.