Хрватска хоће 700 милиона због Југобанке

В. Ц. С.

среда, 10. 07. 2019. у 08:02

Хрватска хоће 700 милиона због Југобанке

Седиште бивше Југобанке у Сплиту

Спорна првостепена пресуда трговинског суда у Сплиту прети да нанесе огромну штету нашој земљи. Наводни дуг настао када је, због стечаја банке, Загреб исплатио 235 милиона штедишама

ПРЕДСТОЈЕЋА јесен могла би да буде "врућа" за Југобанку а. д. Београд у стечају, уколико Виши трговински суд у Сплиту призна наводна потраживања хрватске државе од 700 милиона евра, сазнају "Новости". Хрватска би у том случају могла пред српским судовима да тражи признавање стране судске одлуке и својство повериоца у главном стечајном поступку који се води у Србији.

Тако би Загреб практично пружио руке ка вредним некретнинама и потраживањима које је некада једна од најмоћнијих југословенских банака имала не само у бившим југословенским републикама већ и у Америци. Наводни дуг од 700 милиона евра настао је када је Хрватска исплатила 235 милиона штедишама, после уласка Југобанке у стечај, и затим покренула парницу тражећи од главне сплитске филијале овај износ, с каматама, које су за више него дупло премашиле главницу.

Цео поступак пред Трговинским судом у Сплиту од самог почетка био је споран, баш као и првостепена пресуда која је, без претходне расправе и извођења доказа, донета овог пролећа. Суд је, наиме, решењем ставио ван снаге извођење доказа које је првобитно прихватио да изводи, тако да су све очи из београдске централе банке сада упрте у Виши трговински суд.

- Стечајни поступак у Сплиту покренут је 28 година пошто је већ покренут поступак ликвидације, а добро је познато да се то коси са аксиомима привредног пословања. Уколико је покренута ликвидација, значи да је имовина већа од дуговања, па како је онда могуће покренути стечај, који подразумева супротно - објашњава хрватску правну замку адвокат Иван Симић.

Хрвати су се, међутим, послужили чињеницом да је у њихово законодавство уведен институт посебно-секундарног стечаја. Он подразумева да се посебни стечајни поступак може водити без обзира на то што се већ води стечај над главним дужником, уколико су за то испуњени услови. Додуше, ситуације са истовременим стечајем и ликвидацијом нису предвиђене, али то хрватском правосуђу очигледно није сметало.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ХРВАТИ ОДБИЛИ ТУЖБУ: Југобанка остала без 23 милиона евра

- Уверен сам, имајући у виду искуство које имамо са другим судским поступцима у Хрватској, да је посебан стечајни поступак пред Трговинским судом покренут искључиво ради "фабриковања" потраживања. За њих је идеална позиција да постану повериоци у односу на преостали део стечајне масе (некретнине и потраживања Југобанке а.д. Београд у стечају), пошто је имовина главних филијала ове банке у Хрватској одавно раскрчмљена, некретнине национализоване, средства отишла ко зна куда, а потраживања према хрватским предузећима отписивана - каже Симић.

Адвокат Иван Симић пред сплитским судом / Фото Приватна архива


На пример, главна филијала Ријека имала је потраживања према бродоградилишту "3. мај", али је одлуком хрватске владе ово потраживање пренето на Државну агенцију за санацију банака, чиме је практично угашено.

ПОКРЕНУЛИ РАДНИЦИ

ПОСЕБНИ стечајни поступак прво су покренули бивши радници главне филијале Сплит, а стечајна управница Дуња Крстуловић признала је потраживање. Главни дужник, Југобанка Београд у стечају, ово је оспорила, после чега је Хрватска почела парницу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Boki

10.07.2019. 08:11

Tužiti Hrvatsku za razaranje Srpskih kuća i otimanje stanova a o otetoj imovini da ne govorimo.Srpske kompanije ne posluju u Hrvatskoj a mi smo okupirani ekonomski sa njihove strane.

X.Y.Z.

10.07.2019. 08:26

И шта је ту чудно? Сад да им се плати и за оно што су већ отели? Па ако знате господо новинари који адвокати и судије шурују у свему овоме, напишите!Ставите пред лице правде! А све ово рекла, казала, е, чуо сам, дали има смисла?

Ivan Zgrozeni

10.07.2019. 08:35

Pogadjam. U krvatsko je zakonodavstvo uveden institut posebno-sekundarnog stečaja specijalno zbog ovog slucaja. U slucaju da Srbija potrazuje od Krvatske taj institut ne vazi. To je kao kada oni promene zakon pa Krvati koji su iz Hrtkovaca putovali u Krajinu da vide srpsku imovinu za koju menjaju svoje kucerke od naboja i bez problema se vracaju u Srbiju nakon izvrsene zamene najednom postanu zrtve "etnickog ciscenja". Stvarno su besprizorni. Dan kada su se otcepili je Dan oslobodjenja Srbije.

Gaga

10.07.2019. 08:42

Postoji na svetu da je neko nama duzan za nesto ili da zovemo marsovce pa od njih da trazimo posto smo ocito mi svima duzni a ocerupali su nas svi za vreme SFRJ svima smo sredjivali republike a mi ostali slepci sramota velika

Мр Радомир Шћепановић

10.07.2019. 08:42

Србија хоће своје некретнине по Хрватској! Карађорђевићи хоће своје некретнине по Хрватској! Протерани срби хоће своје некретнине по Хрватској!

007

10.07.2019. 08:59

neka naplate od onih kojima su dali te kredite. sta mislite kako su se pojedinci obogatili devedesetih godina?

Aleksandar

10.07.2019. 09:04

Secite to odmah i nedajte im nista..oni su nama mnogo vise duzni.. ZASTO SAMO CUTITE?!!

Oskar

10.07.2019. 10:36

I treba Vas "opelješiti" kad vaši pravni9ci i ministri imaju diplome privatnih beogradskih "učilišta". Prićeoni nama porušili, oteli, nedam ,hoću, neču vrede samo u "birtiji". Pozdrav iz Krvatske" , pa se vi rugajte

Max

10.07.2019. 11:49

@Deyan X - Jel' moze maketa odmaralista? Ljudi vi ne razumete ako bi se to i druga odmaralista vratilo " vlasnicima" oni bi trebali da se usklade sa HR zakonima. Drustveno vlasnistvo ne postoji. Mora se znati vlasnik koji ce registrirati firmu u HR. Dovesti to odmaraliste na nivo hotela sa min.3*. Zaposljavati radnike ,placati poreze i doprinose. Nema mogucnosti u zakonu da neke stvari funkcioniraju kao prije.

Miomir Maksimcev

10.07.2019. 12:20

Zavrsice se medijacijom a znate li ko ce biti madijator? Nas akademik Tibor Varadi koji nas je "branio" kada nas je za agresiju i genocid tuzila Krvatska pred MSP. To je tako uspesno ucinio da ni 200000 proteranih Srba i otimanje njihove imovine nije bilo dovoljan dokaz da je Krvatska agresor i da je pocinila genocid. Sada se taj isti tip pojavljuje kao medijator u sporovima drzavica nastalih razbijanjem Jugoslavije. Tako mu se Krvati oduzuju zato sto im je bio drugi advokat pred MSP.

Ajde dosta miševi!

10.07.2019. 14:03

U mesnoj zajednici ne umete da izaberete čestitog čoveka, uturate se u du.e svakoj vlasti, da šušnete ne smete pred bahatim i nepismenim čim ima malo para! I naravno da nepismeni vladaju i uništavaju sve svojim neznanjem. Pametni su iz ovog kukavičluka pobegli..