Велика Британија издвојиће 18 милиона фунти у наредне три године за борбу против ширења дезинформација и лажних вести у Источној Европи и јачање независних медија на Западном Балкану.

Циљ је да се тим средствима, наводи се у саопштењу Форин офиса, подржи слобода изражавања на Запаном Балкану и креирање избалансираног, непристрасног садржаја.

Министар спољних послова Џереми Хант је с тим у вези напоменуо да у ситуацији када свега 10 одсто светске популације има приступ слободним медијима, лажне вести дезинформације настављају да поткопавају и дестабилизују друштва.

Овај фонд ће бити подршка новинарима који раде у неким од најрепресивнијих друштава и појачати борбу против лажних вести.

Прочитајте још - БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Аларм у ЕУ због Русије, а ипак хладан туш за З. Балкан

Иначе, у Лондону у среду почиње дводнева глобална конференција посвећена слободи медија, на којој ће међу главним темама бити заштита права новинара, борба против лажних вести ...

Хант каже да је његов циљ да са колегама постигне договор о томе на који начин заштитити слободу медија и коју цену ће платити у случају злоупотребе.

На скупу ће се окупити делегације из више од 100 земаља и међународних оргнизација, 60 министара, више од 1.000 новинара...