Центар за медијску транспарентност и друштвену одговорност из Врања доделио је први пут награде које носе име новинарке Вечерњих новости, Слађане Вељковић.


Признање за најбољу репортажу уручено је новинару листа „Полимље“, Мухарему Мутабџији за репортажу „Све љубави Милића Аврамовића“. Награду у категорији „новинарски подухват“ поделиле су новинарка Бете Биљана Љубисављевић и новинарка РТС–а Лидија Георгијева. У категорији најбољи уређивачки рад награда је додељена Александру Станкову, новинару Јужних вести.

Тежак задатак да од 38 пристиглих предлога издвоји најбоље журналистичке радове имао је жири у саставу Момчило Поповић, шеф деска Вечерњих новости, Миљана Окиљевић Николић, шефица дописништва РТС-а у Врању и Саша Стојковић, уредник портала Инфо Врањске.

Момчило Поповић је са присутнима поделио сећање на период сарадње са Слађаном Вељковић у којем је она показала своје домете који, како је истакао, далеко превазилазе позицију "провинцијског дописника".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Скејхилу награда "Милан Пантић"


- Слађана Вељковић је била стваралац оригинала, са екстремно тананим осећајем за праву реч, емоцију и догађај. Са мером за правду, пре свега. За обичног човека и његове свакодневне проблеме. Такви новинари су били и до данас остали ретки. И зато се памте. И цитирају. Следећи тај траг, покушао сам да сличне квалитете пронађем у предлозима који су конкурисали – рекао је Поповић.Момчило Поповић образлаже одлуку жирија; Фото Д. Ристић


У име овогодишњег спонзора награда, компаније „БАТ“, Снежана Ђорђевић је добитницима уручила новчани део признања у износу од по 200 евра и пожелела им успех у даљем раду. Након доделе награда, градска већница за културу Зорица Јовић, отворила је и изложбу фотографија посвећену прерано преминулој новинарки, под називом „Једна каријера у 50 слика”.

Центар за медијску транспарентност и друштвену одговорност из Врања установио је новинарско признање „Слађана Вељковић“, које се додељује сваке године на дан када је врсна новинарка преминула у 41. години живота. Ову организацију предводи Јелена Стојковић, Слађанина наследница на месту дописника Вечерњих новости са југа Србије.


Колеге и пријатељи Слађане Вељковић; Фото Д. Ристић