ТЕСЛА  је све своје изуме открио визуелизацијом, директно комуницирајући са најдубљим нивоом колективне свести, о чему је и сам писао у аутобиографији откривајући нам свој унутрашњи свет – рекао је  проф. др Дејан Раковић студентима у недељу   на Тесла глобал форуму у Новом Саду током свог предавања"Тесла као студија случаја квантно-холографских корелација индивидуалне и колективне свести – креативне и духовне импликације".

Раковић је додао да  наша свест није само везана за мозак, што су знале и старе цивилизације, већ је нераскидиво повезана и са акупунктурним системом. Интензивним менталним фокусом, који је могућ медитатиним или молитвеним путем ступа се у интеракцију са колективном свешћу. Тесла је своје одговоре на питања добијао у виду менталних слика, а слично се дешавало и са Моцартом који је рекао "Ја не конпонујем, већ добијам из Божанског извора".

Како професор Раковић истиче, реч је о такозваној квантној сплетености која се објашњава формулом да је универзум као холограм једнак збиру појединачне и колективне свести. Квантно сплетено стање није могуће до краја разумети рационално, те је неопходан и духовни вид спознаје.

"Сину ми идеја као муња"- записао је млади Тесла објашњавајући да ремек дела науке и уметности у виду идеје долазе из истог извора. То се у потпуности подудара са учењем једног од двојице највећих старогрчких филозофа Платона који је у свом позном добу развио теорију о свету идеја, по којој се идеје налазе изван нас.

Према убеђењима професора Раковића, која се базирају на квантној физици, читав универзум као џиновски холограм и све у њему има двојаку природу, материјалну и спиритуалну.

Да би се остварила интеракција са колективном свешћу, медитативним или још боље молитвеним путем, потребно је проћи два филтера: акупунктурно – нервни и мождани фронтно – лимбички приоритетни филтер.Најдубљи нивои универзума,као праизвор и стање виталне енергије обитавају у вакууму.

Тесла глобал форум почео је 2.јула и трајаће до  14. вог месеца.Осим на Андревљу, део манифестације одвија се  у Новом Саду и у манастиру Шишатовац.