ПРЕДСЕДНИКУ Савеза новинара Русије Владимиру Соловјеву, у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, уручена је "Бела голубица", највише признање "Тесла Глобал Форума" .


Једна од централних тема седмог по реду Тесла Глобал Форума је новинарство јер међу најзначајнијим Теслиним проналасцима је радио.За овај проналазак, подсетимо, Нобелову награду добио је Маркони, али је амерички федерални суд после дуготрајног процеса и шест месеци после Теслине смрти, утврдио да је Маркони плагијатор.


Примајући "Белу голубицу" из руку Његовог преосвештенства епископа сремског василија, Соловјев, који је и саветник Владимира Путина за цивилни сектор, рекао је да се у свету води информативни рат који је пре свега уперен против Русије, „као што је деведесетих година прошлог века вођен против Србије".Нагласио је да се и у новинарству морамо водити Теслиним хуманизмом.


Прочитајте још: Наш школски програм слабо “познаје” Теслу

Поред Соловјева, 10.јула у Матици Српској "Бела голубица" биће уручена и другом човеку париског “Фигароа”, Жану Криштофу Буисону.


Соловјев и Буисон добијају ово признање због изузетног личног доприноса на промовисању истинитог извештавања у најутицајнијим страним медијима о Србији, а нарочито о положају српског народа на Косову и Метохији.


Соловјев је студирао у Београду и био извештач "Спутњика", а данас предводи савез од 70 хиљада новинара, међу којима има и космонаута, академика и владика. Он је, у Патријаршијском двору у разговору са председником Друштва новинара Војводине, Петром Кочићем, најавио да ће два новинарска удружења потписати уговор о сарадњи и пријатељству.


ВЕЗЕ ИЗ ПРОШЛОГ ВЕКА


СРЕМСКИ Карловци имају важно место у историји српско-руских односа, не само због сестринских веза две цркве.Наиме, после октобарске револуције 1917. године, у Карловцима су своје прво уточиште нашли синод Руске православне цркве и команда Беле гарде.

- Због ових историјских веза смо и одабрали Карловце за свечаност - рекао је Горан Марић, директор и оснивач "Тесла Глобал Форума“.