ОДРЖАН ПРВИ КАМПУС ЗДРАВЉА У СРБИЈИ: Чекали од зоре да провере штитну жлезду

С. В.

субота, 06. 07. 2019. у 13:24

ОДРЖАН ПРВИ КАМПУС ЗДРАВЉА У СРБИЈИ: Чекали од зоре да провере штитну жлезду

Прегледи су обављани у три шатора / Фото Ж. Кнежевић

Испред Скупштине града Београда данас одржан први "Кампус здравља", пројекат који се већ деценију организује у Италији

ВЕЛИКО интересовање владало је за први "Кампус здравља", који је одржан данас на платоу испред Скупштине града Београда. Београђани су од раног јутра чекали како би бесплатно обавили прегледе крвног притиска и срца, ЕКГ, ултразвук штитне жлезде...

Иначе, "Кампус здравља" је италијански пројекат, који се већ десет година спроводи на територији целог Апенинског полуострва, а први догађај ван граница своје земље организовали су управо јуче у Београду.

Већ у осам ујутро више од 300 људи било је испред Скупштине града, где су била постављена три шатора у којима су италијански и домаћи лекари до 13 часова обављали прегледе. У реду су чекали углавном старији суграђани, а највећа гужва била је у делу за ендокринолошке провере. Иако многи нису дочекали ред код лекара, најављено је да ће ускоро бити организован још један здравствени камп.


Професор Медицинског факултета у Београду и управник Сектора за кардиоваскуларна истраживања на Институту "Дедиње" Небојша Тасић каже да велики одзив показује да грађани Србији желе да брину о свом здрављу.

- Велики број наших суграђана проверио је свој крвни притисак, шећер, урадили смо ЕКГ, ултразвук штитне жлезде - истакао је Тасић. - Добили су савете о исхрани и све оно што наш ХИСПА програм може да им понуди. Овакве акције су превентивне и овде долазе људи који имају или немају проблеме, али ми можемо објективно да видимо знаке болести.

Фото Ж. Кнежевић


Оснивач иницијативе "Кампус здравља", професорка и ендокринолог Ана Марија Колао поручила је да је Београд одлично одговорио на иницијативу и да се нада да ће следећи догађај пружити још могућности за заинтересоване суграђане.

Др Небојша Тасић


Амбасадор Италије у Србији Карл Ло Кашо изјавио је да му је веома драго што се ова здравствена акција одржава у Београду.

- Ово је још један начин да покажемо како смо ми Италијани блиски са Србима у различитим ситуацијама. У овом случају ради се о здрављу, што је веома важно за свакога. Драго ми је да видим велики број грађана. Хвала Београду на подршци - навео је Кашо.

Фото Танјуг


ОД НАПУЉА ДО БЕОГРАДА

"КАМПУС здравља" настао је пре десет година у италијанском граду Напуљу, одакле се проширио по целој Италији. Иницијатива је првобитно настала из жеље да се направе бесплатни превентивни прегледи против рака дојке, а затим је посвећен свим болестима. У Београду је организован уз помоћ италијанских лекара, удружења ХИСП, Црвеног крста Србије, Министарства здравља Србије, Медицинског факултета у Београду и Амбасаде Италије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације