Држава ће у наредна три месеца донети акциони план који ће дефинисати конкретне кораке за почетак реализације Стратегије одрживог урбаног развоја до 2030. године, који је недавно усвојила Влада Србије.

Након тога, до октобра или новембра ове године, биће јасно дефинисано шест програма за ревитализацију великих браунфилд локација у земљи, односно, запуштених индустријских комплекса, каже помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Ђорђе Милић.

Доношење ових докумената ће, према његовим речима, омогућити локалним самоуправама да добију додатна средства из претприступних фондова за "оживљавање" ових објеката.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нема новца за борбу против плагијатора

Браунфилд локације су места на којима је већ изграђен објекат, постоји одређена инфраструктура, али су протеклих деценија запуштене, као што су магацини, хале, индустријске зграде...

У свету је тренд да се на тим локацијама праве уметничке четврти, стамбено-пословни објекти, ресторани, галерије...

"Браунфилд локације су по правилу на неким квалитетним зонама где постоји тражња за изградњом, а с друге стране, оне наружују изглед наших градова", каже Милић.

Према његовим речима, Стратегија ће, између осталог, омогућити да се "направи читава трансформација градова, да се читави блокови и градске четврти реконструишу и ревитализују".

Србија је први пут донела овакав документ, који је, према Милићевим речима, важан са становишта оспособљавања наших градова и градских насеља да на другачији начин планирају свој развој, а на основу коришћења међународних фондова.

Ђорђе Милић / Фото: mgsi.gov.rsДокумент, додаје, промовише и концепт урбане мобилности односно побољшања јавног градског превоза, пешачких зона као и траса којима се крећу електрична возила.

Иницијатива за израду Стратегије потекла је из Меморандума о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Немчке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).

Стратегија по секторима покрива неколико области на националном нивоу, одржив економски раст, односно урбана економија и финансије, одрживе урбане структуре и рационално коришћење земљишта, инклузивни урбани развој, демографске промене и становање, саобраћај и техничка инфраструктура, животна средина и клима, и културно наслеђе и урбана култура.