Већи чекови почетком наредне године?

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

04. 07. 2019. у 20:02

Већи чекови почетком наредне године?
Повећање пензија мора да прати доношење закона и утврђивање датума за њихово усклађивање. Швајцарска формула већ опробана у Србији у периоду од 2001. до 2004.

ПОВЕЋАЊЕ пензија може се очекивати почетком наредне године, а да би пензиони чекови за око 1,7 милиона најстаријих у Србији били увећани неопходно је да се промени закон. Нови пропис подразумева увођење дуго најављиване одредбе о усклађивању према тзв. швајцарској формули, као и прописивање датума у току године када ће се радити индексација.

Професор др Милојко Арсић, са Економског факултета у Београду, сматра да је повећање пензија ствар политичке одлуке.

- На основу досадашњих трендова следи да би номинални раст зарада у овој години могао да износи око 10 одсто, док би инфлација могла да буде између два и три процента - каже проф. Арсић. - Из тога следи да би применом швајцарске формуле пензије биле повећане за око шест одсто, а њихова куповна моћ била би већа за око три и по одсто.

У јавности се последњих месеци спекулисало о неколико модела којим би се могла усклађивати примања најстаријих. Професор Арсић истиче да је осим швајцарске формуле у Србији био актуелан и предлог да пензије расту по стопи која је једнака стопи инфлације увећаној за раст БДП изнад два одсто.

Прочитајте још - Пензије веће за 2.000 динара?

- Ова два модела би у дужем временском периоду омогућила сличан раст пензија, али би се у појединим годинама разликовали - каже наш саговорник. - У неким годинама би примена швајцарске формуле дала већи раст, док би у другим годинама већи раст омогућила индекација према кретању инфлације и БДП.

Он наглашава да је швајцарска формула погоднија, јер су подаци на основу којих се рачуна чвршће везани за пензије, они су раније расположиви него подаци о БДП и нису тако често предмет ревизије као што је то случај са БДП-ом.

Овај начин за индексацију пензија у Србији је примењиван у периоду 2001-2004. година, да би од 2005. године постепено напуштала, тако да су од 2009. године пензије индексиране искључиво према кретању цена. Основни разлог за напуштање швајцарске формуле био је недостатак средстава за финансирање пензија, јер је у том периоду око 40 процената расхода за примања најстаријих финансирано из буџета Републике, а око 60 одсто из доприноса за пензијско осигурање.

- Осим тога у годинама након 2005. очекивао се масован прилив пензионера пошто су услов за пензионисање испуниле бројне генерације рођене у првим годинама након Другог светског рата - истиче професор. - Иначе индексација пензија само према кретању цена, могло је да буде привремено решење, јер она имплицира да пензије не расту реално, него да се само чува њихова реална вредност. Швајцарска формула за индексацију пензије се користи у већини земаља у региону централне и источне Европе, као што су на пример Бугарска, Хрватска, Румуније, Словенија и Словачка.

По оцени Фискалног савета пензије ће бити повећане, а извесно је и повећање плате, које ће, по њима, бити базирано на дискреционим одлукама Владе, што није добро.

Прочитајте још - У пензију (засад) по старом

- Планирано поновно увођење швајцарске формуле за усклађивање пензија омогућиће да се врати уређено стање пензијског система, где ће пензионери и радници моћи да рачунају на редовна и предвидива повећања пензија сваке године - сматрају у Фискалном савету.

ЗА ДВЕ ГОДИНЕ 12,5 ОДСТО

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић каже да су у претходне две године пензије повећане за 12,5 одсто, што је резултат мера фискалне консолидације и најавила је ново повећање примања за најстарије грађане.

- Наставићемо да посебно обраћамо пажњу на пензионере и очекујемо ново повећање пензија пре краја ове године, захваљујући стабилности и економским резултатима - рекла је Брнабићева.

РАЧУНИЦА

УКОЛИКО би од Нове године почела да се примењује швајцарска формула просечна пензија, која сада износи 25.839 динара би могла да буде повећана за око 1.300 динара. Повећање ће највише осетити они са највећим примањима, док ће коверте најсиромашнијих најмање порасти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Robin Hud

04.07.2019. 20:09

pa lepo, verovatno ima penzionera koji više jedu a i penzionera koji manje jedu, pa će tako biti i penzije....

Petronije Arbitar

04.07.2019. 23:02

@Robin Hud - Verovatno ima penzionera koji više i koji manje jedu, ali bez obzira na to, penzioneri su u toku svog radnog veka, zavisno od primanja, stepena spreme i složenosti posla koji su radili, zarađivali, pa tako i različito plaćali doprinos. Nema politike "jednakih stomaka" - ne možeš ti oduzimati nekome to što je 40 ili 45 godina ulagao! Koji će biti motiv za mlade da budu visokoškolovani i rade složenije stručne poslove ako znaju da će penziju dobijati istu kao i oni koji to nisu i ne rade? Razmisli

Vlade

04.07.2019. 20:10

Trt,...trt,...trt,... fakultet političkih nauka ukinti pod hitno koliko večeras da bude glavna vest, a ove doktore koji su ga završili u Kuršumliju da vide šta je realan život.

Милвас

04.07.2019. 20:23

Зашто не најаве и повећање за 2025годину па да се онако људски баш обрадујемо?

nbgd

04.07.2019. 20:25

kako stvari stoje iduće godine penzije će biti astronomske, nikad veće i iznosiće SVIH 35-40% prosečne plate!!! Neviđen uspeh vladajuće garniture sa AV na čelu, zar ne?

Ljiljana K.

04.07.2019. 20:58

Nažalost sve je stvar političke odluke, pa i inflacija od 3% (?!). Vaše izdvajanje u PIO fond - uplata za starost, vaše ustavno pravo, vaše imovinsko pravo, vaše pravo i pravda, nisu uopšte važni.

Opaki

04.07.2019. 21:39

A moglo je i da se ne smanjuje. Onda ovo nece biti povećanje, nego vraćanje na staro

Teodor

04.07.2019. 23:06

Vest bi bila da objave kad ce nam vratiti oteti deo penzije. Prvo to pametnjakovici nek izracunaju preko Švajcarske formule.

električar

04.07.2019. 23:57

Mogu oni da izmišljaju svakakve "solomonske formule" ... Imaju vlast, silu ... Ali, normalna, srpska, ljudska formula je: prosečna penzija je minimum 75% prosečne plate. Sve ostalo su prazne priče, čist lopovluk i sramota !!! Neka im je na čast. Imaju sreću što penzioneri ne mogu na ulicu ... Samo kukavice se ovako ponašaju prema slabijima !!!

Zenon

05.07.2019. 00:11

Ne lipsi magarce do zelene trave. Da li ce to uvecanje da se obracunava na penzije iz 1997?

emilija

05.07.2019. 00:39

1. Svajcarska formula se primenjivala od 2002. do 2006. godine,2. Kako je Brnabicka izracunala da su u prethodn e dve godine penzije povecane za 12,5% ? Prosle godine uopste nije bilo uskladjivanja, poslednji put u dec. 2o17.